SDP-ova psihologinja o slučaju u Bisagu: Nedostaje nam sustavna i učinkovita podrška ženama žrtvama nasilja

VV | 2.7.2023. u 09:44h | Objavljeno u Aktualno

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije poslala je priopćenje s osvrtom psihologinje Danke Marić Paravinje na nesretni događaj u Bisagu. Psihologinja, u ime ŽO SDP-a upozorava na nedostatak sustava i učinkovite podrške ženama žrtvama nasilja.

- Duboko smo potreseni slučajem ubojstva i samoubojstva koje se dogodilo u noći 30. lipnja u Bisagu, općina Breznica. Kako se doznaje iz medija, radi se o situaciji obiteljskog nasilja, od strane počinitelja prema bivšoj partnerici, koje je okolini otprije bilo dobro poznato.

Iako je u našoj državi nasilje prema ženama raširen i dobro poznat društveni problem, mi kao društvo na njega nemamo adekvatan odgovor, a ovakve su situacije nažalost sve češće. Upozoravamo da u Hrvatskoj izostaje sustavna i učinkovita podrška ženama žrtvama nasilja; da sustav socijalne skrbi ne raspolaže dostatnim kapacitetima da žrtve smjesti na sigurno, da im pruži nužnu stručnu pomoć te da im omogući sigurnost i početak nove i bolje egzistencije.

Ističemo da su kazne počiniteljima neadekvatne i neučinkovite, a postupanja sustava u odnosu na počinjena djela nasilja spora su i nedosljedna. Izražavamo duboku sućut obitelji žrtve. Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da problemu obiteljskog nasilja pristupi sustavno i ozbiljno, kako se ovakve tragedije više ne bi ponavljale - ističe psihologinja.