SDP: "Maknimo HDZ na izborima s vlasti i povećajmo mirovine u naredne dvije godine za 50 posto"

MGA | 13.12.2023. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije danas je organizirala konferenciju za novinare kako bi ukazala na niske mirovine i težak položaj umirovljenika. 

Život na rubu siromaštva

- Niske mirovine  u Hrvatskoj nisu nova tema. Nažalost, ovo je povećanje, kako je slikovito opisala jedna umirovljenica, zadovoljilo samo jedan odlazak na plac. Dobro je došao taj izglasani dodatak, međutim za one umirovljenike koji su stekli mirovine na temelju svog rada, taj dodatak nije dovoljno visok i u prosjeku iznosi oko 60 eura, a oni koji uz mirovinu moraju i raditi da bi preživjeli nisu ni mogli ostvariti pravo na taj dodatak – rekla je predsjednica ŽO SDP-a i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.   

Istaknula je kako mirovine koje danas u prosjeku iznose oko 500 eura nisu dovoljne da bi se zadovoljile osnovne svakodnevne potrebe ljudi, da su nedostatne za kupnju namirnica potrebnih za blagdanski stol, a posebice za kupnju božićnih darova unucima.   

- U Hrvatskoj čak 33 posto ljudi starijih od 65 godina živi na rubu siromaštva i zato je SDP dao realno obećanje, a to je da će se mirovina u naredne dvije godine povećati na 750 eura i to na način da se uzme povoljniji faktor između rasta bruto plaća ili rasta cijena, plus redovita uvećanja. To je realno obećanje i u odnosu na ovo što danas imamo, to je 50 posto više. Ovih 500 eura ne predstavlja niti obećanje koji su dali u HDZ-u jer su obećali 60 posto od prosječne hrvatske plaće. Današnja prosječna mirovina iznosi tek nešto više od 43 posto, a gdje je to do 60 posto – naglasila je Antolić Vupora.   

Blagajna je puna, ali HDZ ne smanjuje PDV

Spomenula je i drugo obećanje HDZ-a – smanjenje PDV-a. 

  - Kad obavljate kupovinu, četvrtinu svakog proizvoda dajete državi, a zbog inflacije je narastao i državni proračun koji se udvostručio Nažalost, HDZ tek jednokratno riješava probleme, pogotovo ugroženih skupina. Još uvijek sustavnog rješenja nema, a to je trajno povećanje mirovina. Mi se kao SDP zalažemo za to da se ne dijele izborni bombončići, nego da se trajno riješi problem umirovljenika. Ako kažeš da ćeš smanjiti PDV, onda to ispuni. Na današnji dan Svete Lucije želim vam svijetlo na kraju tunela, a to svjetlo se zove "Maknimo HDZ" – poručila je Barbara Antolić Vupora.

Predsjednica Županijske organizacije Foruma seniora SDP-a Nada Zadravec istaknula je da u Hrvatskoj imamo europske cijene, a prema visini plaća smo pri dnu Europe, dok su mirovine i ispod tog dna. 

- Europa nas gleda s visoka i pita se kako ti naši umirovljenici žive i kako preživljavaju s tih 500 eura prosječne mirovine. Naši umirovljenici koji žive od tih mirovina su umjetnici preživljavanja. To je žalosno, jer naša zemlja ima svega, imamo mlade obrazovane ljude, imamo resurse, a imamo i novaca. No taj novac ovoj Vladi curi kao pijesak kroz prste i prelijeva se u privatne džepove HDZ-ovaca, onima koji su podobni, koji su poslušni i onima koji imaju plavu knjižicu. Hoće li netko već jedanput reći dosta - pita se Zadravec podsjećajući se vremena kad su u Varaždinu djelovale brojne tvornice, koje su sada uništene, a u jednoj od njih, nekad tekstilnom gigantu Varteksu, radio je i predsjednik gradske organizacije Foruma seniora SDP-a Ljubomir Turanjanin. 

- Stvarno  je teško danas biti umirovljenik u Hrvatskoj. Pouzdam se u slijedeće izbore da će SDP imati dovoljno snage i dovoljno birača da pobijedi i da se ostvari sve ovo što se godinama priča i obećaje jer nama vrijeme polako curi – naglasio je, a Zadravec se dotaknula i današnjih mladih pitajući se kakvu im sliku šaljemo tj. da nije ni čudo da se mnogi iseljavaju kad se gledajući današnje umirovljenike mogu samo pitati hoće li jednog dana moći preživjeti s penzijom koja će iznositi oko trećinu njihove današnje plaće.

Označeno u