SDP Ivanec: "Predlagali smo savjetodavni referendum, u skladu sa zakonom, ali Batinić nas nije slušao"

VV | 13.2.2022. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

SDP Ivanec obratio se priopćenjem za medije u kojem ističu da su na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanca, prilikom donošenja Odluke o raspisivanju lokalnog referendumu, naglasili kako referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu, točnije ne zadovoljavaju članke 4. i 8.b navedenog zakona.

- Jednako tako predložili smo gradonačelniku da razmisli o raspisivanju savjetodavnog referenduma koji bi bio u skladu sa zakon, ali nažalost gradonačelnik se oglušio na sve naše apele. Naposljetku smo podržali Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma, kako bismo jasno izrazili naš stav da smo protiv dovoza varaždinskog smeća u odlagalište otpada Jerovec i da se zalažemo da Ivkom vodama ostane samostalno uslužno područje.

Sada je i Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo odluku o obustavi ivanečkog referenduma, s obzirom da o tematici referendumskih pitanja ne odlučuje predstavničko tijelo već su ona isključivo u nadležnosti Vlade RH, na što smo jasno upozorili gradonačelnika.

U međuvremenu, gradonačelnik ovog puta prebacuje odgovornost na Gradsko vijeće te traži od vijećnika da na hitnoj sjednici podrže stav da je Odluka o raspisivanju lokalnog referenduma zakonita i da se sama njezina zakonitost preispita na Upravnom sudu RH.

S obzirom da smo u SDP-u legalisti, bit ćemo suzdržani oko glasanja po ovom pitanju, ne možemo se dovoditi u situaciju da podržavamo nezakonite odluke i pridržavat ćemo se prisege kojom smo se obvezali da ćemo se držati zakona RH - zaključuju ivanečki SDP-ovci.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci