SDP i Forum žena za humaniju, bržu i adekvatnu zdravstvenu skrb žena

VV | 7.3.2022. u 18:06h | Objavljeno u Aktualno

U ozračju predstojećeg obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka te donošenja zakona o reformi zdravstva, mi socijaldemokratkinje i socijaldemokrati Županijske organizacije SDP Varaždinske županije i Foruma žena, želimo upozoriti na problem očuvanja i zaštite zdravlja žena.

Izazovi pandemije i posljedice u zdravstvu i ravnopravnosti spolova naši su neposredni prioriteti jer trebamo koristiti našu zajedničku moć da na svim razinama radimo na zaštiti i unapređenju zdravlja žena posebno zbog njihove reproduktivne uloge. Tako možemo ostvariti veći standard zaštite zdravlja žena, a time i neposredne koristi za društvo i obitelj.

Demografska slika Hrvatske svakim je danom sve teža, a žene koje trebaju iznijeti najveći teret i imaju nezamjenjivu ulogu posebno su osjetljive u ovoj situaciji kada se zaoštrava neravnopravnost u RH.

Pandemija covida-19 pogodila je više žene nego muškarce jer su žene daleko više zastupljenije upravo u djelatnostima koje nose najveći teret krize (mladi odlaze iz Hrvatske, a zemlju napuštaju i cijele obitelji i iz naše županije).

Žene rade u trgovini, industriji, proizvodnji pa tako negdje čine 90 % radne snage, a u Varaždinskoj županiji u mnogim gospodarskim subjektima puno mladih žena radi u teškim uvjetima rada i na visoko normiranim poslovima, a najčešće za minimalnu plaću.

Smanjenje preventivnih pregleda i neadekvatna preventivna zdravstvena zaštita, teški uvjeti rada te smanjeni standardi ginekološke skrbi direktno ugrožavaju zdravlje žena.

I u našoj županiji kao i u Republici Hrvatskoj premali je broj ambulanti medicine rada, a mnoge industrijske ambulante su zatvorene. Preveliki broj žena u ginekološkim ambulantama i premali broj ginekologa smanjili su standarde zaštite zdravlja žena, a osobito reproduktivnog zdravlja žena.

Općenito zdravstvena prevencija kod žena postaje zabrinjavajući trend i hitno je potrebno mijenjati ovakav odnos prema zdravlju žena kako bi imale humaniju, bržu i adekvatnu zdravstvenu skrb.

Poseban problem su uvjeti rađanja koji su često diskriminirajući prema ženama, jer se novi život treba rađati u boljem i primjerenijem okruženju dostupnom većini žena. Rađanje treba biti radost, a ne muka za ženu i dijete.

Danas skrećemo pozornost na probleme s kojima se susreće puno žena, osobito mladih u preventivi i zdravstvenoj skrbi. Rješavanje ovih pitanja vrlo je važno jer težak položaj žena radnica koje previše rade na poslu i u obitelji, a najčešće imaju i manje plače od muškaraca prema službenoj statistici i prosjeku u Republici Hrvatskoj.

Posvetimo ovogodišnji Dan žena njihovom zdravlju, a time i boljim demografskim brojkama, iako je problem demografije umjesto adekvatnih mjera s državne razine prepušten lokalnim jedinicama i često skromnim proračunima.

Žene su uz neadekvatnu brigu o zdravlju već iskusile i mnoge druge oblike neravnopravnosti: istek ugovora na određeno vrijeme, poslovno uvjetovani otkazi, ulazak u evidenciju nezaposlenih.

Sve to upravo žene od početka pandemije proživljavaju u većem opsegu od muškaraca.