Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije započeo s radom Foto: Varaždinska županija

Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije započeo s radom

Varaždinske vijesti | 30.1.2018. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem rješavanja pitanja od interesa za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, u Županijskoj je palači održana konstituirajuća sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Savjet broji četrnaest članova, a za predsjednika savjeta izabran je dr.sc. Zvonimir Sabati, potpredsjednik Županijske skupštine, dok će funkciju potpredsjednika Savjeta obnašati Marijan Kostanjevac, inače načelnik Općine Vinica.

Sabati je naglasio kako će se savjet ove godine fokusirati na realizaciju projekata koji su započeti još prošle godine, ali će se raditi i na novima.

- Glavna intencija osnivanja ovog savjeta je bila da se što više građana uključi u rad ovog tijela, i to svojim savjetima, prijedlozima i inicijativama. Cilj nam je da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. U prethodnome mandatu ostvarena je jako dobra suradnja s policijom, ŽUC-om, te Hrvatskim cestama, radilo se puno na osvjetljavanju pješačkih prijelaza diljem Županije - rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati te dodao kako će se na sjednice Savjeta pozivati i predstavnici općina i gradova kako bi se čuli i problemi tih jedinica vezanih za prometnice na njihovome području.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je naglasio kako je prošle godine iz Nacionalnog programa za sigurnost prometa na području naše županije sufinancirano ukupno osam projekata koji su svi odobreni te su i realizirani.

- Za ovu, 2018. godinu, kandidirano je ukupno dvadeset projekata, jedinice lokalne samouprave su kandidirale projekte, a mi smo dali pozitivno mišljenje te ćemo u narednih desetak dana vidjeti koji projekti su odobreni za sufinanciranje. Sigurnost prometa na cestama je zadovoljavajuća, iako je prošle godine na području županije bilo 1.247 prometnih nesreća, te je to tri posto više nego 2016. godine, najvažnije je da se broj nesreća s smrtno stradalim osobama jako smanjio – rekao je Danijel Posavec.

Napomenimo, Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije osnovan je kao radno savjetodavno tijelo Županijske skupštine koje razmatra opća pitanja iz područja prometa, a za potrebe Županijske skupštine priprema rješavanje pitanja od interesa za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

savjet_sigurnost_ceste_vz_zupanija_2.JPG