Savez Alpe-Jadran sufinancirat će 31 projekt, među kojima su dva iz Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

Savez Alpe-Jadran sufinancirat će 31 projekt, među kojima su dva iz Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 30.5.2019. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Savez Alpe - Jadran će s 58.900 eura sufinancirati 31 projekt iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije, ruralnog razvoja i kulturne baštine. Riječ je o projektima pristiglima na proljetni raspis natječaja, kojima se udrugama civilnog društva i javnim ustanovama nastoji olakšati organizacija događaja od interesa za alpsko-jadransko područje ili pak priprema za financiranje iz izdašnijih i većih EU fondova.

Iz Varaždinske županije su financijski poduprta dva projekta, 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria s 1.500 eura, a s 4.000 eura priprema projektne prijave „Cool Rescue Ride“ za fond Europske unije ERASMUS+. Projekt je usmjeren na analizu potreba dobrovoljnih spasiteljskih službi.

Odluku o sufinanciranju su na sjednici održanoj u Županijskoj palači u Varaždinu 28. svibnja donijeli članovi Upravnog odbora Saveza, kojeg čine predstavnici tematskih koordinacijskih točaka i kontaktnih točaka Saveza. Riječ je o regijama-članicama – austrijskim regijama Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarskoj regiji Vas, slovenskim općinama okupljenima u Skupnost občin Slovenije te hrvatskim županijama: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

- Sve regije-članice prihvatile su Strategiju razvoja geografskog područja Saveza Alpe - Jadran 2019. – 2027., što će nam pomoći da postignemo ciljeve od zajedničkog interesa. Sukladno tome, donesena je i odluka o financiranju projekata prijavljenih na posljednjem pozivu - rekao je predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner je istaknuo zadovoljstvo prijavljenim projektima.

- Moram reći da su projekti inspirirani novom Strategijom Saveza, što me posebno veseli - rekao je Pseiner.

Župan Čačić je naveo da smo u Varaždinskoj županiji posebno ponosni na Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe-Jadran, koja je prošlu subotu održana pod pokroviteljstvom Saveza, a na kojoj je bilo 30 posto više uzoraka bučinog ulja iz Austrije, Slovenije i Mađarske te također 30 posto više iz Hrvatske, dok je šampion, najbolje ocijenjeno bučino ulje je iz Austrije.

- Bučino ulje želimo pretvoriti u prepoznatljiv proizvod s područja Alpe - Jadran u cijeloj Europi i svijetu - istaknuo je Čačić.

Njegov mandat završava u studenome, a najavio je da će se ponovno kandidirati za predsjednika Saveza.

- Puno truda smo uložili u stvaranje zajedničke Strategije razvoja Saveza i sada konačno možemo reći da znamo koja je naša snaga, a još je važnije što znamo koji su nam zajednički ciljevi - rekao je Čačić.

Napomenuo je i da je u planu posjet delegacije iz Autonomne pokrajine Vojvodine, regije koja je iskazala interes da postane nova članica Saveza Alpe-Jadran.

upravni_odbor_savez_alpe_adria_4_Large.JPG

upravni_odbor_savez_alpe_adria_3_Large.JPG

upravni_odbor_savez_alpe_adria_2_Large.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci