Sastanak župana s (grado)načelnicima: Učenicima i studentima bit će povećane stipendije

Varaždinske vijesti | 8.6.2022. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

Saniranje ogromnih šteta nakon prirodne nepogode tuče, povećanje stipendija i zapošljavanje učitelja u produženom boravku na neodređeno, bile su glavne teme jučerašnjeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec s načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije.

- Poljoprivrednicima iz naše županije, čiji su usjevi ili infrastruktura stradali od tuče, pomoći će se na dva načina, putem mjere 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, odnosno putem potpora male vrijednosti. O tome bi odluka trebala biti donesena ovoga tjedna na sjednici Vlade – izvijestio je župan Stričak.

Program potpora je već izrađen i sada ga na prvoj sjednici trebaju prihvatiti vijećnici Županijske skupštine. - Treba istaknuti da isplata šteta ne može početi prije nego što prođe 50 dana od proglašenja prirodne nepogode. Tada će biti utvrđeno kolike su ukupne štete i broj oštećenika. Na temelju toga će se napraviti okvir za isplatu potpora. Drugi model je za obnovu staklenika i plastenika uz potencijal do 100 posto povrata sredstava. Javni poziv će biti otvoren do kraja srpnja – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

kolegij_grado_nacelnici_lipanj_2022_2.JPG

Sljedećih mjeseci bit će donesene važne odluke o obrazovanju. 

- U novoj školskoj i akademskoj godini 2022./2023. povećat ćemo broj i visinu stipendija, pri čemu je prijedlog Upravnog odjela da se učeničke stipendije s 400 kuna povećaju na 500 kuna mjesečno, a studentske s 800 na 1.000 kuna. Uz to, na natječaj za stipendiranje će se moći javiti učenici od prvog razreda srednje škole nadalje, odnosno od prve godine studija nadalje – naveo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.  

Novine se uvode u program produženog boravka koji je pokrenut 2018. godine, kada je u programu bilo 450 učenika u 19 skupina, a ove školske godine su uključena 1.024 učenika u 52 skupine.

kolegij_grado_nacelnici_lipanj_2022_3.JPG

- U produženom boravku rade ukupno 52 učitelja, od kojih je njih 21 zaposleno na neodređeno, a 31 na određeno. Na javno savjetovanje smo uputili prijedlog izmjene Odluke o sufinanciranju programa produženog boravka, koja bi se primjenjivala od školske godine 2022./2023., a kojom bi Županija osigurala plaće za srpanj i kolovoz. Time bi se stekli uvjeti da svi učitelji koji rade u produženom boravku budu zaposleni na neodređeno vrijeme – istaknuo je Huđek. 

Na radnom sastanku predstavljeni su rokovi za zahtjeve i inicijative jedinica lokalne samouprave za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, kao i planovi upravljanja područjima ekološke mreže i pridruženim zaštićenim područjima, najavljen je početak provođenja programa subvencioniranja kredita poduzetnicima, a raspravljalo se i o radnom vremenu poštanskih ureda te drugim temama. 

kolegij_grado_nacelnici_lipanj_2022_4.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci