Sastanak u Varaždinu: Suradnja s Amerikancima na uvođenju nove tehnologije recikliranja Foto: Ivana Dreven

Sastanak u Varaždinu: Suradnja s Amerikancima na uvođenju nove tehnologije recikliranja

| 4.7.2017. u 15:52h | Objavljeno u Aktualno

Transfer nove tehnologije obrade otpada u gorive brikete tema je poslovnih razgovora s američkim gospodarstvenicima koji su danas održani u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin. Uz predsjednika ŽK Varaždin Dragutina Gložinića, sastanku su prisustvovali i Zvonko Magić, predsjednik Uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. te Jeff Blackard, direktor američke tvrtke Blackard Global.

O kakvoj je poslovnoj suradnji radi, pojasnio je Zvonko Magić iz Energy Plusa.

- Riječ o suradnji između SAD-a i Hrvatske na kojoj radimo već duže vrijeme, a odnosi se na povezivanje američkih i hrvatski tvrtki radi unapređenja naše ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, te povećanja kapaciteta svih tvrtki u našoj okolini koje mogu izvoziti. Mi ćemo integrirati i proizvodnju međimurskog Tehnixa te pokušati globazirati to na svjetskom tržištu. Ujedno donosimo novu tehnologiju iz Amerike koju ćemo integrirati kod nas i proizvoditi strojeve za globalno tržište - rekao je Magić.

Riječ je o recikliranju i proizvodnji energije iz otpada.

- Takva tehnologija još ne postoji u Hrvatskoj, ali će se nadovezati na tehnologiju koju naše tvrtke, poput Tehnixa, već imaju. Uz povećanje broja radnih mjesta, proizvodnje i izvoza, američki kolege će nam pomoći da to i globaliziramo te da od regionalnog postanemo i svjetski "igrač" - pojasnio je Magić.

Napomenuo da će ova tehnologija donijeti velika ulaganja ne samo za tvrtku Energy Plus, već i općenito.

- Tek smo počeli dogovorati suradnju, ali riječ je o velikim ulaganjima. Uključit će se i druge tvrtke, kao što su Metal-produkt i drugi naši partneri, te ćemo zajedno nastupiti na svjetskom tržištu - istaknuo je Magić.

Predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić napomenuo je da će Gospodarska komora dati poticaj za razvoj ove poslovne suradnje.

- Bitno je da se ovdje radi o jednoj čistoj i novoj tehnologiji koje u Hrvatskoj nema i koja se logički nadopunjuje na tehnologije koje naše tvrtke koje se bave recikliranjem već imaju. Dakle, kompatibilna je, radi se o novitetu, patentu, i nadam se da će to uskoro zaživjeti. Ovdje se radi o zaokruživanju procesa recikliranja, nastanku visokovrijedne sirovine i zapošljavanju ljudi, a što je još važnije, američki partner će osigurati ulaz u gotovo sve zemlje svijeta - napomenuo je Gložinić.

Jeff Blackard, direktor tvrtke Blackard Global koja posluje po cijelom svijetu, na početku je istaknuo razloge zbog kojih je za ovaj projekt izabrao upravo Hrvatsku.

- Volim Hrvatsku, u Americi sam izgradio gradić nalik na hrvatske primorske gradiće, u čast Hrvatskoj. U kontaktima s gospodinom Magićem i drugima iz Hrvatske zamolili su me da donesem priliku vašoj zemlji - rekao je Blackard i dodao kako je uvjeren da će ovaj projekt uspjeti.

- Ovo je odlična prilika, otvorit će stotine, ako ne i tisuće radnih mjesta. Ljudi ovdje su vrlo pametni i marljivi - naglasio je Blackard.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci