Sanju Zember Upravno vijeće OB Varaždin ipak smijenilo mimo zakona? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sanju Zember Upravno vijeće OB Varaždin ipak smijenilo mimo zakona?

Ivica Kruhoberec | 15.3.2021. u 16:47h | Objavljeno u Aktualno

Ukinuta je presuda varaždinskoga Općinskog suda, kojom je odbijen tužbeni zahtjev Sanje Zember, nekadašnje ravnateljice varaždinske Opće bolnice (OBV), da se utvrdi ništetnom odluka Upravnog vijeća o njezinom razrješenju.

Županijski sud u Zagrebu, naime, uvažio je žalbu današnje pomoćnic ravnatelja zagrebačke bolnice Fran Mihanović te je predmet vratio sudu prvog stupnja radi održavanja nove glavne rasprave.

Upravno vijeće OBV je još 27. siječnja 2017. godine donijelo odluku kojom se Zember razrješuje dužnost ravnateljice tuženika prije isteka vremena na koje je imenovana 19. srpnja 2016. godine. Prvi i osnovni razlog razrješenja bilo je to što je samostalno potpisala anekse ugovora sa specijalizantima. Naime, bez suglasnosti Upravnog vijeća, Zember je potpisala 142 aneksa, pojedinačne vrijednosti veće od 100.000 kuna, odnosno 300.000 kuna, kojima su bitno smanjene novčane obveze liječnika specijalista u slučaju napuštanja ustanove koja je financirala njihovu specijalizaciju prije isteka ugovorenog roka. Za pet liječnika, primjerice, razlika između troškova specijalizacije po prvobitnim ugovorima (bruto plaća, doprinosi na bruto, putni troškovi, božićnica, regres i drugo) i po spornim aneksima iz 2016. iznosi od 330.519,62 kuna i 974 .707 kune. Temelj za potpisivanja aneksa bio je Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine od 16. srpnja 2016., koji je bio na snazi do 6. rujna 2017. godine. Naime, odlukom Ustavnog suda RH ukinuti su članci 11. i 11. a Pravilnika kojima je propisano da trošak specijalizacije obuhvaća troškove glavnog mentora, mentora i komentora, trošak završnog i spe-cijalističkog ispita i slično, ali ne i plaća, regres i drugo, tako da su osjetno smanjeni iznosi koje plaćaju specijalizanti u slučaju napuštanja ustanove koja je financirala njegovu specijalizaciju...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti