Sanja Ostroški o gospodarskim reformama, lokalnim inicijativama, Zakonu o radu...

| 24.10.2016. u 12:43h | Objavljeno u Aktualno

Poslodavci od nove Vlade očekuju da bez oklijevanja krene u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast, poručili su iz prošli tjedan iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) novom premijeru Andreju Plenkoviću podsjetivši da je HUP uoči izvanrednih izbora svim strankama ukazao na prioritete sa čijim rješavanjem treba početi odmah u prvoj godini mandata.

O tim reformama, kao i drugim za lokalno gospodarstvo važnim temama, razgovarali smo sa Sanjom Ostroški, novom direktoricom Regionalnog ureda HUP-a Varaždin, koja je prvo poduzeće registrirala još za vrijeme studentskih dana.

Ova magistra društvenih i ekonomskih znanosti koja je diplomu stekla na Sveučilištu u Innsbrucku varaždinskih je korijena, a tijekom godina radila je velikim multinacionalnim kompanijama, ali i u manjim organizacijama fokusiranim na lokalni i održivi razvoj, ali i samostalno.

- Izniman novac je u Varaždinskoj županiji uložen u školstvo, a i dalje su najniže plaće u Hrvatskoj. U čemu je stvar?

Pokazatelji koje navodite su rezultat visoke regionalne koncentriranosti radno intenzivnog sektora tekstila i kože. Naime, 75% svih zaposlenih u tom sektoru radi upravo na području SZ Hrvatske. Tekstilno-kožarska industrija drugi je najveći poslodavac u prerađivačkoj industriji i ima izrazito izvozni karakter i značajan neto izvozni efekt. Na izvoznim tržištima moraju se nadmetati s konkurencijom iz drugih zemalja koja ima daleko povoljnije uvjete za poslovanje i značajno niže troškove poslovanja. Zato je vrlo teško u ovim uvjetima održati cjenovnu konkurentnost i prostora za povećanje plaća jednostavno nema...

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti