Sandra Malenica: Sjeverna Koreja nikad nije bila bliže, no tko je Veliki vođa?

Varaždinske vijesti | 30.10.2021. u 07:49h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenica gradonačelnika Varaždina u prošlom mandatu Sandra Malenica na svom se facebook profilu očitovala o aktualnoj situaciji vezano uz varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište.

Kazalište smo zatekli na koljenima i bez dostatnih financija, posebice za program, a pozornica je dobila nalaz da se ne smije koristiti za veće priredbe poput folklora jer nije sigurna. U četiri godine, uključujući godinu i pol pod koronom, uspjeli smo obnoviti Veliku koncertnu dvoranu, ugraditi podiznu platformu, rekonstruirati pozornicu i započeti obnovu gledališta.

Za našeg mandata osigurali smo novac za program, režijske troškove, infrastrukturu i tri nova radna mjesta za glumce/glumice, kazalište je uvrstilo kajkavsku dramu na redovan repertoar, vraćene su glazbeno-scenske produkcije, posebna pozornost posvećena je bila i glazbi i suradnjama s umjetničkim akademijama, Glazbenom školom, drugim nacionalnim kućama i mnogim, mnogim drugima. Nagrade stižu svaki dan kao priznanja za uloženi trud. Ako netko misli da je to slučajno - vara se. Uspjeh ne dolazi onima koji ne znaju raditi.

Nemam potrebu braniti ni sebe ni intendanticu od revizije, no imam potrebu braniti kazalište od ovih napada. Braniti ustanovu, pravo na vrhunsku umjetničku izvedbu, pravo na izbor, demokratska načela, pravo intendantice da sama bira suradnike i predlaže program, pravo Varaždina na nacionalnu kazališnu kuću, ostvarivanje lokalnih, regionalnih, nacionalnih i međunarodnih suradnji i jednako tako pravo svake kulturne ustanove da se bavi onime za što je osnovana.

Trenutno smo svjedoci orkestriranog napada na HNK u Varaždinu prema scenariju kojeg se ne bi posramio ni Kim Jong-un. U početku je možda izgledalo kao "običan" napad, ali ubrzo je postalo jasno da je igra puno perfidnija i da se odvija na nekoliko nivoa i samo s jednim ciljem – da se kazalište vrati na postavke od prije 15 godina.

Kazalište će preživjeti ovaj orkestrirani napad, a ja čvrsto stojim iza onoga što je napravljeno u ove četiri godine koje se (očito) neće tako brzo ponoviti. I, da, možemo se slagati u nekim stvarima ili ne, ali pravo svakoga je da mu se ne sudi prije nego iznese barem svoju obranu.

To oni koji slušaju s razumijevanjem znaju, a oni koji sjede na ušima tumače stvarnost kako im je drago. Sjeverna Koreja nikad nije bila bliže. Preostaje otkriti samo tko je Veliki vođa, mislim da ni nije u Varaždinu i da su sudionici ovog napada samo marionete kojima se upravlja dislocirano i na štetu i njih samih i svih nas, ustanove i grada, napisala je Malenica na svom Facebook profilu.