U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije danas je obilježena 77. godišnjica Šemovečke bitke Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Šamec: Da nije bilo antifašizma ne bi bilo Domovinskog rata ni danas slobodne Hrvatske

Varaždinske vijesti | 2.10.2020. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije danas je obilježena 77. godišnjica Šemovečke bitke, u kojoj je 3.10.1943. poginulo 76 antifašista. Nakon polaganja cvijeća kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec, sudionici obilježavanja okupili su se u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Vijence i cvijeće položila su izaslanstva ZUABA-e Varaždinske županije, Općine Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH s predsjednikom Franjom Habulinom, Varaždinske županije, SDP-a sa saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora i krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, antifašista iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije te Radničke fronte.

Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec naglasio je da nije bilo borbe za slobodu u Drugom svjetskom ratu, ne bi bilo ni Domovinskog rata ni danas slobode Hrvatske.

Sve je krenulo antifašističkom borbom, nastavljeno je Domovinskom ratom i danas imamo našu domovinu Hrvatsku u kojoj ćemo, nadam se, moći još ljepše živjeti nego danas. Općina Trnovec Bartolovečki trudi se održavati ove prostore i spomenik koliko je to u našoj moći, a nadam se da ćemo uskoro zajednički uspjeti i obnoviti spomenik. Osim ovog, imamo i spomenike kod škole te u Žabniku i o njima također vodimo brigu – rekao je Šamec te zahvalio predsjedniku udruge antifašista na dobroj suradnji u njegovanju tradicije povodom Dana antifašističke borbe i obljetnica Šemovečke bitke.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar dodao je da Općina Trnovec Bartolovečki izvrsno brine o spomenicima.

Mi ih obilazimo više puta godišnje i moram reći da smo oduševljeni suradnjom s Općinom. Drago mi je što i 77 godina nakon ovog tragičnog događaja 1943. godine imamo priliku obilježiti ga, evocirati sjećanja. Ova je bitka bila jedna od težih na području sjeverne Hrvatske, mogli bismo ju nazvati i prekretnicom, i bila je uvertira za stvaranje slobodne Podravske Republike. Ovaj je kraj dao puno boraca NOB-a i drago mi je da se ovakvi događaji, odnosno njihove obljetnice obilježavaju i danas – kazao je Dretar.