Sakoman: Priča da je marihuana lijek stvorilo percepciju da je ona bezazlena Foto: VV arhiva

Sakoman: Priča da je marihuana lijek stvorilo percepciju da je ona bezazlena

M.P./Varaždinske vijesti | 9.12.2015. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Mladi, kako biti jači od ovisnosti“ naziv je predavanja koje je prof.dr.sc. Slavko Sakoman, predsjednik Sekcije za ovisnosti po drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a, danas održao učenicima varaždinskih škola u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Situacija u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji je gledajući ilegalne droge dobra u odnosu na trendove EU. U padu je i broj teških ovisnika, no što se tiče ovisnosti o alkoholu i duhanu, ne stojimo najbolje.

- Mladi su na trećem mjestu po pojavnosti ovisnika o nikotinu, a i na trećem smo mjestu po alkoholizmu. Gledajući ilegalne droge, popularizacija marihuane i priča da je marihuana lijek stvorilo je percepciju da je to benigno i bezazleno sredstvo - upozorio je Sakoman.

Liberalni stav prema „pušenju“ trave jest i činjenica što i roditelji i nastavnici zbog trenutnih liberalnih stavova na to gledaju kao nešto neopasno.

- No, kao stručnjak koji se godinama time bavi, mogu reći da je za tinejdžere za vrijeme odrastanja svaka psihoaktivna droga pogubna. Marihuana je pogubna, a alkohol uzrokuje još štetnije posljedice jer oštećuju razvoj i formiranje strukture ovisnosti. Dijete mora razviti mehanizme samokontrole ponašanja i unutar svog metalnog sustava imati ugrađenu strukturu koja će donositi odluke koje neće biti na njihovu štetu, a taj proces ometaju razna psihoaktivna sredstva - naglasio je Sakoman.

S druge strane, laka nabava Galaxyja i sličnih sintetičkih droga koje se prodaju kao osvježivači prostora, snažnija su i jeftinija od marihuane.

- U Zagrebu je evidentiran smrtni slučaj, no manje se govori o brojnim slučajevima mladih koji se čudno ponašaju, skiću se i nesnošljivog su ponašanja. Kontrola urina ništa ne pokazuje jer još uvijek nema testova koji bi otkrili prisutnost zbog različitog spektra molekula - naveo je Sakoman pozvavši roditelje da ulože više napora u komunikaciju s djecom.

Irena Stipešević-Rakamarić iz ZZJZ Varaždinske županije napomenula je pak da su u sustavu za tretman do kraja studenog ove godine imali 260 osoba, pretežno opijatnih ovisnika. Od tog je broja u tretmanu novih 25 osoba.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci