Šafram: U suhomesnatim proizvodima nema aflatoksina

I.D./Varaždinske vijesti | 12.2.2016. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao referentni laboratorij za određivanje mikotoksina Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, prema traženju tvrtke Šafram laboratorijski je ispitao i u svojim ispitnim izvještajima, dovršenim 10. veljače, potvrdio je da su uzorci dostavljenih suhomesnatih proizvoda građana zdravstveno u potpunosti ispravni i sigurni za konzumiranje.

Naime, suhomesnati su proizvodi začinjeni tucanom ljutom paprikom, koju je tvrtka Šafram početkom veljače ove godine bila povukla iz prodaje radi utvrđenih nešto viših vrijednosti aflatoksina.

>> Zbog aflatoksina iz prodaje se povlači Šaframova ljuta paprika

- S ciljem nastavka izgradnje odnosa s kupcima temeljenog na povjerenju i tradiciji, tvrtka Šafram d.o.o. dostavila je na zdravstvenu analizu i mjerenje prisutnosti aflatoksina B1, G1, B2 i G2 u ukupno tri vrste suhomesnatih proizvoda koje su izradili građani K.B. i B.S. iz Zagreba, koristeći pritom spomenutu tucanu ljutu papriku, a koja je pokazala zdravstvenu ispravnost proizvoda - priopćeno je iz Šaframa.

Prema izvještajima, razina aflatoksina bila je ispod razine koju je moguće laboratorijski registrirati i izmjeriti.

Podsjetimo, tvrtka Šafram je odmah po objavi nalaza zdravstvene neipravnosti dvaju uzoraka, s tržišta povukla svoje tucane ljute paprike određenih lotova, te obavijestila kupce putem svoje web stranice i društvenih mreža i ponudila povrat novca za kupljeni proizvod uz veliku i duboku ispriku.

- Šafram d.o.o na tržištu posluje 25 godina i isto toliko bilježi sanitarnu urednost i zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda. Također je potrebno napomenuti kako se prisustvo aflatoksina u Hrvatskoj kontrolira unatrag nekoliko godina, te je do sada nađeno u brojnim proizvodima, među ostalim i dječjim igračkama, mlijeku, kukuruznom škrobu i dr. - napominju iz Šaframa, naglasivši da su njihovi proizvodi, koji su začinjeni tucanom ljutom paprikom, u potpunosti zdravstveno ispravni.

Jedna od preslika ispitnog izvještaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:

Označeno u