Saborski zastupnik Jenkač: "Zakonom o održivoj upotrebi pesticida otklanjamo dosadašnje nedostatke"

VV | 2.11.2021. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač je u pojedinačnoj raspravi o prijedlogu Zakona o održivoj upotrebi pesticida istaknuo kako se novim nacrtom otklanjaju dosadašnji nedostaci.

Pojasnivši kako Zakon definira i regulira distribuciju i prodaju pesticida na način da propisuje opće uvjete i određuje tko se može baviti određenom djelatnošću, Jenkač je naglasio i da se propisuju i uvjeti njihovo za skladištenje, kao i uvjeti i objekti za njihovu distribuciju.

- Zakonom je propisan i obavezan upis svih distributera pesticida u središnju evidenciju fitosanitarnog sustava. Također, velika pažnja posvećuje se informiranju javnosti i podizanju razine svijesti o upotrebi pesticida što je vrlo važno jer znamo da se korisnici često vode logikom da će rezultat biti bolji ako stave više pesticida što nije dobro i nije poželjno – objasnio je Jenkač i dodao kako je i sama edukacija vrlo važna i poželjna.

Edukacija bi se, kaže Jenkač, trebala provoditi još kvalitetnije kako bi se korisnici upozorili na opasnosti koje njihova pretjerana i neprimjerena upotreba može prouzročiti.

- Zakon posebnu glavu posvećuje uređajima za primjenu pesticida i njihovom održavanju što je vrlo važno jer su uređaji često stari i nekvalitetni. Posebna pažnja posvećena je postupcima primjene i upotrebe pesticida, kao što je primjena prskanjem iz zraka koja generalno nije dopuštena, ali se iznimno može dostupiti – rekao je Jenkač u pojedinačnoj raspravi.

Dodao je kako su prije same upotrebe pesticida korisnici dužni upozoriti javnost i poštivati ograničenja njihove primjene radi zaštite voda i vodnog okoliša, a zakonom se štite i pčele i poljoprivredne kulture.

- Radi se o poboljšanju zakona i unapređenju pravnog okvira nacionalnog zakonodavstva kojim je regulirana upotreba pesticida. Nadam se da će ova izmjena zakona poboljšati i korisnicima skrenuti pozornost o njihovoj upotrebi na primjeren način – kazao je saborski zastupnik Jenkač. Naglasio je kako se u raspravama često spominjala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a u srijedu je na adrese 41 poljoprivrednika iz mjera ruralnog razvoja pristiglo 55 milijuna kuna zbog čega je Jenkač čestitao Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji na dobro obavljenom poslu.

Označeno u
LS METAL
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci