Saborski zastupnik Jenkač: Bez jedinica lokalne samouprave društvo ne bi funkcioniralo

Varaždinske vijesti | 14.10.2021. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač na sjednici Hrvatskog sabora istaknuo je kako se izmjenama Zakona o unaprjeđenju poduzetničke strukture polako uvodi red u funkcioniranje poduzetničkih zona koje nije jednostavno formirati.

U pojedinačnoj raspravi zastupnik Jenkač naglasio je kako je za formiranje poduzetničke zone potrebno otprilike 10 godina.

– Dobro je da se produžuju rokovi predviđeni namjeni darovanih nekretnina na kojima jedinice lokalne samouprave formiraju poduzetničke zone što nije jednostavno. Za svaku takvu zonu potrebno je izdvojiti značajna financijska sredstva iz vlastitih proračuna – rekao je Jenkač nadajući se kako će se ubrzati procesi darovanja državne imovine za potrebe poduzetničkih zona u jedinicama lokalne samouprave.

Zahvalivši Ministarstvu gospodarstva na predlaganju i sufinanciranju jedinica lokalne samouprave na formiranju poduzetničkih zona, podsjetio je na važnost samih jedinica lokalne samouprave.

– Bez jedinica lokalne samouprave za mjesec dana imali bismo kolaps funkcioniranja društva jer bez njih nema apsolutno ničega. Nema niti jedne poduzetničke zone koja je formirana na neki drugi način i drago mi je da ovaj zakon pomaže jedinicama lokalne samouprave i usmjerava njihovo kvalitetno formiranje koje je izuzetno zahtjevan posao, a s time će se složiti kolege načelnici i gradonačelnici – kazao je Jenkač dodajući kako pritom treba gledati daleko u budućnost kako bi privukli poduzetnike da dođu u formiranu poduzetničku zonu.

Uz to, ukazao je na problematiku neimanja državnog zemljišta dodavši kako je najveći problem prilikom formiranja poduzetničke zone na privatnom vlasništvu pitanje infrastrukture.

– Grad Novi Marof nažalost nije te sreće da ima nešto državne imovine, nego smo sve zone koje smo formirali morali kupovati od privatnih vlasnika i investirati značajna sredstva u samu infrastrukturu. Prilikom formiranja zone na privatnom vlasništvu najveći je problem kako u te zone dovesti infrastrukturu. Često morate primjenjivati sustave izvlaštenja za dovod ceste i ostale komunalne infrastrukture. Stoga apeliram na Ministarstvo da i dalje nastavi s programima pomaganja, financiranja i sufinanciranja u poduzetničke zone – zaključio je zastupnik Jenkač.

Označeno u