Saborske zastupnice s Barbarom Antolić Vupora razgovarale o problemima u sustavu udomiteljstva Foto: SDP Varaždinske županije

Saborske zastupnice s Barbarom Antolić Vupora razgovarale o problemima u sustavu udomiteljstva

Varaždinske vijesti | 8.5.2021. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak je SDP-ova kandidatkinja za županicu Varaždinske županije i aktualna saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora u Varaždinu ugostila svoje kolegice, saborske zastupnice Ivanu Posavec Krivec i Katicu Glamuzinu koje su joj iskazale podršku na predstojećim lokalnim izborima.

Tom su prilikom posjetile udomiteljstvo starijih u Martijancu i Udrugu udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije „Zipka”, ali i popile kavu na popularnom varaždinskom Stančiću. U obilasku im se pridružio i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, Neven Bosilj kojem su gošće također iskazale svoju podršku.

Tijekom posjeta saborske zastupnice Ivana Posavec Krivec i Katica Glamuzina dotakle su se problema u sustavu udomiteljstva u Republici Hrvatskoj. Zastupnice su istaknule kako je Varaždinska županija oduvijek smatrana kolijevkom udomiteljstva, a danas se udomitelji suočavaju s brojnim problemima u sustavu.

Naglasile su i kako postojeći Zakon o socijalnoj skrbi ne omogućava da udomitelji koji brinu o bolesnoj djeci ili djeci s posebnim potrebama ostvaruju doplatke za pomoć i njegu ili status roditelja njegovatelja, kao što je slučaj s roditeljima.

Barbara Antolić Vupora je kazala da je Republika Hrvatska, želeći regulirati područje udomiteljstva, Zakonom o udomiteljstvu uvela naknade za udomitelje, što je svakako predstavljalo pozitivan iskorak. Međutim, te se naknade nisu povećavale od 2007. godine, a one iznose između 2.000 i 2.640 kuna. Istaknula je da su se jedino povećale naknade za rad udomitelja koje sada iznose 830 kuna po djetetu, no i ovdje se javlja problem.

– Ne možemo uspoređivati udomitelje koji djetetu pružaju dom, obitelj i roditeljsku ljubav s institucionalnom skrbi, tako da ne moram ni reći kako smatram da je ovakva naknada uvreda udomiteljima i jedan od razloga zašto ih je sve manje. Još jedan problem je u tome što udomitelj koji ima više od troje djece ne prima naknadu za djecu iznad tog broja. Gdje je tu logika? - pita se Antolić Vupora.

Dodala je kako se problemi ne javljaju samo u razdoblju provedenom kod udomitelja, nego i nakon.

– Udomljena djeca nakon 18. godine života gube svoj status, a znamo i svjesni smo da nijedno dijete odmah po završetku svog školovanja ne može dobiti posao. Čak i ako se uspije zaposliti, gdje će i od čega živjeti? Zbog toga ga udomitelji često i dalje financiraju i to o svom trošku – kazala je saborska zastupnica i kandidatkinja za varaždinsku županicu.

Najavila je da će se kao županica posebno zalagati za udomiteljstvo djece, ali i starijih osoba.

– Nastojat ću udomiteljima, u suradnji s nacionalnom razinom, osigurati jednu sustavnu pomoć kako bi se nagradili njihov trud, njihova požrtvovnost i briga koju pružaju udomljenoj djeci – zaključila je Antolić Vupora.

barbara_antolic_vupora_06052021_3.JPG

barbara_antolic_vupora_06052021_2.JPG

barbara_antolic_vupora_06052021_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci