Sabor izmijenio zakon: kazna za maske 500 kuna, za organizatore zabava do 10.000 kuna Foto: Ilustracija/Pixabay

Sabor izmijenio zakon: kazna za maske 500 kuna, za organizatore zabava do 10.000 kuna

VV | 4.12.2020. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom - piše Jutarnji list.

Za izmjenu zakona glasalo je 76 zastupnika, a 53 ih je bilo protiv.

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja.

Kazna za fizičku osobu koja nepravilno nosi masku ili medicinsku masku kazna je 500 kuna, a za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.

Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Protiv prekršitelja prvo će se ići s upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome - prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe.

- Izmjenama zakona policija nije dobila nove ovlasti. Nikome se neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Označeno u