Sa 16 glasova za i 8 glasova protiv usvojen Proračun Grada Varaždina za 2020. godinu

| 16.12.2019. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu sa 16 glasova za i 8 glasova protiv.

Proračun su podržali vijećnici s Čehokove liste, HDZ-ovi vijećnici i Vlado Sevšek s liste Lige za Varaždin (vijećnika Davora Patafte nije bilo na sjednici) dok su protiv bili vijećnici SDP-a i Reformisti te nezavisni vijećnik Denis Mladenović.

Riječ je o dosad najvećem proračunu Grada Varaždina s ukupno 394 milijuna kuna prihoda (prije zaduživanja) i 564 milijuna kuna rashoda. Najviše prijepora u javnosti, rasprava putem medija i društvenih mreža ali i tijekom današnje sjednice Gradskog vijeća izazvala je stavka vezana uz sanaciju bala u Brezju i zaduživanje izdavanjem municipalnih obveznica kojima gradske vlasti namjeravaju financirati niz projekata od kojih se najizdašnija stavka odnosi na sanaciju bala u Brezju.

Kao predlagatelj gradonačelnik Ivan Čehok ponovno je naglasio da gradske vlasti moraju osigurati financiranje sanacije bala u Brezju da bi kasnije mogli tražiti sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša.

Kako je pojasnio Mario Lešina, s Čehokove liste, ujedno predstavnik Gradskog odbora za financije i proračun Grada Varaždina, izglasavanje proračuna kojim se predviđa zaduživanje tek je prvi korak u izdavanju obveznica, a o svemu će više biti riječi na sutrašnjoj sjednici gradskog Odbora za financije i proračun, na koju su pozvani i predstavnici medija.

Na jednoj od sljedećih sjednica gradski vijećnici imat će priliku raspraviti o predloženom zaduživanju, a zatim će to morati odobriti i Ministarstvo financija.

Tijekom rasprave o proračunu SDP-ov Miroslav Marković rekao je da nije protiv zaduživanja za sanaciju bala, ali da ne podržavaju zaduživanje za ostale stavke. Također smatra da bi prije zaduživanja o tome putem referenduma trebalo pitati i građane.

- Ako već treba to staviti u proračun, stav SDP-a je da o tome treba pitati građane. Nismo protiv toga da bale idu, ali da se riješe na transparentan način. Nećemo podržati proračun, ali se nadam, ako se već ide u zaduženje, da ćete i odraditi ono za što se zadužujete.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar na to ga je pitao kada su to oni pitali građane za 100 milijuna kuna planiranog zaduživanja ističući da za svaku stavku zaduživanja postoji i plan za razduživanje.

Natalija Martinčević kazala je da i dalje ne vidi rješenje za bale, a nestranački vijećnik Vjeran Strahonja govorio je o potrebi veće transparentnosti proračuna, po uzoru na Bjelovar, ističući da to nije pitanje samo softvera nego i odluke.

Označeno u