S. Jenkač: Industrija 4.0 i digitalna transformacija u budućnosti će definirati razvoj Hrvatske

VV | 18.3.2021. u 20:20h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od tema o kojoj se u Hrvatskom saboru raspravljalo bilo je Godišnje izvješće o državnim potporama za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Siniša Jenkač.

Jenkač je podsjetio da je riječ o ukupno 15,2 milijarde kuno, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje od 1,7 posto, dok u odnosu na 2017. godinu povećanje iznosi 23,1 posto.

- Riječ je, dakle, o osjetnom povećanju državnih potpora u odnosu na 2018. i 2017. godinu, a 6,6 milijardi kuna izdvaja se za potpore u poljoprivredi te 8,5 milijardi kuna za industriju, odnosno poduzetništvo. Naravno, 2019. godina bila je vrlo specifična i radi se o velikim potporama u sektoru brodogradnje, a neki se pitaju je li brodogradnju trebalo spašavati ili ne. Kad govorimo o horizontalnim potporama koje iznose otprilike 2 milijarde kuna ili 13,1 posto, riječ je o otprilike milijardu kuna poticaja u zaštiti okoliša, 322 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima, 272 milijuna kuna za istraživanje i razvoj i 233 milijuna kuna za inovacije. Slažem se s kolegicama i kolegama i ponavljam da je 2019. godina bila vrlo specifična godina iz razloga velikih potpora u sektoru brodogradnje, pa imamo i nešto manje potpore u zaštiti okoliša te istraživanju, razvoju i inovacijama. Apeliram na Ministarstvo i nadam se da će u 2020.-2021. rasti potpore u inovacijama, istraživanju i razvoju te potpore malim i srednjim poduzetnicima - kazao je Jenkač.

Pohvalio je rad HAMAG-BICRO-a, posebice u onom dijelu vezanom uz izdavanje garancija te malih mikro kredita do 50.000 eura.

- Iz osobnog iskustva znam koliko to znači našim poduzetnicima, pogotovo malim i srednjim poduzetnicima. HBOR-u također ima veliki utjecaj na kreditiranje i tu ima prostora i za dodatan iskorak i dobro bi bilo da HBOR bude još više agilan i još više dostupan našim poduzetnicima - istaknuo je zastupnik Jenkač, uz napomenu da imamo dobar Zakon o poticanju investicija.

- Radi se o unaprjeđenju investicijskog okruženja i smanjenju poreza. Kada naš poduzetnik radi, ulaže i investira, ima to porezno rasterećenje koje su poduzetnici jako dobro prihvatili i mislim da tome treba i dalje težiti te na taj način poticati poduzetnike da uz porezna rasterećenja više ulažu - ukazao je Jenkač.

Jenkač je posebno istaknuo da je ono o čemu u budućnosti u svakom slučaju treba razmišljati Industrija 4.0 i digitalna transformacija.

- Ona je najvažnija već danas, a u budućnosti definirat će razvoj i pozicioniranje Hrvatske, tako da smatram da trebamo što više investirati u Industriju 4.0 i poticati naše poduzetnike da promišljaju i razmišljaju o investiranju upravo u tom segmentu - kazao je Jenkač.

Govoreći o sektorskim potporama, Jenkač je rekao da ih nitko ne voli, ali da su one, nažalost, nužnost jer nitko ne želi ukinuti tisuće radnih mjesta brodogradnji.

- Dolazim iz Varaždinske županije, sa sjevera Hrvatske, gdje su jake tekstilna i kožarska industrija u kojima radnici, nažalost, imaju vrlo male plaće, a kad govorimo o sektorskim potporama, ne možemo se posebno pohvaliti da je, primjerice, tekstilni gigant Varteks, odnosno neka druga privatna poduzeća, dobila sektorsku potporu. Smatram da nikako ne bi smjeli biti '13 prase' u odnosu na brodogradnju i da država na isti način mora tretirati i tekstilnu i kožarsku industriju, kao i brodogradnju - izjavio je Jenkač.

Prilikom rasprave o sektorskim potporama, Jenkač je uputio pitanje stranačkoj kolegici Branki Juričev-Martinčev.

- Osvrnuli ste se na 2021. godinu i potpore za očuvanje radnih mjesta koje bi također mogli nazvati sektorskim potporama. Smatrate li da, kao što govore neki od kolega iz oporbe, treba smanjiti intervencije države? Smatrate li da je intervencija države važna, potrebna i čuva li ona gospodarstvo u cjelini? - upitao je Jenkač.

Juričev Martinčev je odgovorila da smatra neophodnim i da je iznimno dobro ovo što radi Vlada Republike Hrvatske, pohvalivši način na koji država intervenira kako bi spasila radna mjesta.

- Neophodno je prije svega spasiti radna mjesta, ali moramo isto tako biti svjesni koliko imamo sredstava na raspolaganju - zaključio je Jenkač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci