Komemoracija za poginule i nestalog pripadnika "Puma" na dinarskoj bojišnici

| 26.6.2017. u 19:25h | Objavljeno u Aktualno

Na Velikoj Duvjakuši, najvišem vrhu Dinare na hrvatskom teritoriju, uoči Dana državnosti održana je komemoracija „S Dinare u Oluju 2017“ za poginule i nestalog pripadnika 7. gardijske brigade "Puma", koji su stradali na dinarskoj bojišnici, pripremajući se za vojno-redarstvenu operaciju "Oluju."

- Već šesti put okupili smo se ovdje da bismo odali počast našem 31 poginulom i jednom nestalim heroju, koji su ugradili svoje živote u slobodu i nezavisnost Lijepe naše. Danas obilježavamo obljetnicu njihovog stradanja, prisjećajući se i naših uspjeha tijekom operacija oslobađanja ovih područja od kraja 1994., počevši od Zime 94, Skok 1, 295 i Oluja. Pri tome smo, zajedno s ostalim postrojbama HV-a, a ponajviše s našim prijateljima iz 4. gardijske brigade te 126. brigade HV-a, oslobodili veliki dio livanjskog polja i Dinare, a kao kruna svih naših zajedničkih napora bilo je oslobađanje kraljevskog grada Knina. Hrvatska sloboda, samostalnost i teritorijalna cjelovitost izvojevana je životima ovih, kao i mnogih drugih branitelja diljem Lijepe naše, naglasio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada "Puma“.

Udruga se i ove godine pobrinula za održavanje komemoracije kod spomenika stradalima na vrhu visokom 1.703 metra, napravljenom od dijelova srušene crkve Sv. Mihaela iz Kijeva, a uz pomoć Udruge Dinaridi i splitske stanice HGSS-a, koji se brinu i za njegovo održavanje.

Uz bivše branitelje i obitelji stradalih, počast poginulima i nestalom pripadniku Puma odali su predstavnici civilnih vlasti, i to ne samo iz obližnjih mjesta, nego i udaljenijih. Među njima bili su državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop, koji je ukazao ne važnost operacija na dinarskom području, ali isto tako i potrebu da se okupljeni i danas uključe u izgradnju države za koju su toliki dali svoje živote.

-Da nije bilo jednostavno, govore nemogući ljudski napori vođeni željom samo da se ide naprijed. Danas je to teško zamisliti, ali uvijek je bilo pozitivnog rivalstva među našim postrojbama tko će osloboditi više. I danas bi trebali u našim mjestima, županijama i državi napraviti još korak naprijed, ukazao je Jakob, dodajući da su branitelji možda jedno vrijeme bili stigmatizirani, ali došlo je vrijeme da se ponovno uključe u izgradnji zemlje kako bi svima bilo bolje, a posebno naraštajima koji dolaze, a kako žrtve poginulih branitelja ne bi bile uzaludne.

Nakon obraćanja govornika i misnog slavlja, koje su predvodili policijski kapelan u Varaždinskoj županiji Ivica Horvat i policijski kapelan u Koprivničko-križevačkoj županiji Ozren Bizek, okupljeni su se spustili na druženje kod planinarskog doma izgrađenog na 1.630 metara, što je i najviša kota u Hrvatskoj na kojoj se nalazi neki planinarski objekt takve vrste. Nakon druženja, na kojem se ove godine okupio nešto manje ljudi nego lani kada je Veliku Duvjakušu zahvatilo iznenadno nevrijeme praćeno tučom, dio okupljenih se spustio planinarskim stazama, a dio helikopterom.