Rožmarić: Prijavili smo supružnike Čačić zbog sumnje u kaznena djela Foto: Mario Šamec

Rožmarić: Prijavili smo supružnike Čačić zbog sumnje u kaznena djela

| 2.11.2015. u 10:27h | Objavljeno u Aktualno

- Posredno zastupam sve oštećene u postupku predstečajne nagodbe Coninga, dok je neposredni prijavitelj samo jedan. U punomoć nisam htio uključivati više osoba kako ne bi bili izloženi bijesu Radimira Čačića. Dovoljno je da se to sruči samo na mene - kazao je varaždinski odvjetnik Tihomir Rožmarić na početku današnje pressice.

Pressicu je, kako je najavio, sazvao s ciljem da javnosti iznese najnovije relevantne podatke o procesu koji je vezan za nezakonite i kriminalne radnje u tvrtci Coning, a za koje su, smatra, odgovorni Marija i Radimir Čačić.

- Dokazi koje smo iskopali u ovih mjesec i pol dana su jamstvo od 1,5 milijuna eura koje je Coning inženjering dao zagrebačkoj tvrtci Trgo-vema bez ikakve osnove i protugarancije, a koje je došlo na naplatu i uzrokovalo blokadu 2011. godine i dovelo do kolapsa i gubitka više od četiri milijuna eura što smatramo radnjom kojom je prouzročen stečaj te oštećenje vjerovnika za više od 70 milijuna eura - napomenuo je Rožmarić.

Drugi dokaz odnosi se na ponudu koju je jedna senjska poduzetnica dala za kupnju hotela Art u Senju.

- Zanimljivo je što je njena ponuda za nekoliko stotina tisuća kuna veća od novca koji je za kupoprodaju hotela sjeo na račun Coninga tijekom postupka predstečajne nagodbe. Treće, osnovano sumnjamo da je prilikom postupka predstečajne nagodbe na Čačićev nagovor Hypo banci priznato oko 30 milijuna kuna više potraživanja nego što je osnovano. Banke su ionako imale hipoteke i fiducije i priznato im je još i novčano potraživanje. Tim je potezom Hypo banka dobila neosnovanu većinu glasačkog prava tijekom postupka predstečajne nagodbe te je odlučila da njima sve, a sirotinji ništa - naglašava Rožmarić koji se pita kako su supružnici Čačić, iako su godinama govorili da nemaju veze s grupacijom Coning, tijekom postupka predstečajne nagodbe prijavili 2,7 milijuna kuna, odnosno 1,1 milijuna kuna potraživanja.

- Otkuda njihova potraživanja, a nemaju veze s tvrtkom? - zanima Rožmarić koji smatra da je čitavi postupak predstečajne nagodbe proveden temeljem lažnih podataka.

- Vjerovnicima iz realnog sektora, njima 540, izglasan je otpis 70 posto dugova. Coningu su oprošteni milijuni, a oni su oduzeti limarima i vodoinstalaterima! No, prema informacijama oštećenih, ne pridržavaju se niti otplate preostalih 30 posto! - istaknuo je varaždinski odvjetnik te dodao da je sve prijavljeno i varaždinskom tužilaštvu koje obavlja prve dokazne radnje.
Ovim putem poziva svjedoke koji imaju dokaze o poznatom modusu operandi Čačića, da mu se jave. U tu je svrhu otvorena i internetska stranica www.spaljenazemlja.com

- Teško ćemo dolaziti do dokaza jer se ljudi boje Čačića. No, molim da mi se jave svi koji žele raskrinkati njegov modus operandi kako bismo dokazali kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju. Da ne ponavljam priče od Izradela, stečajeva, prevarenih i gubitaka, odnosno sve što se već zna. Zna se da Čačić funkcionira kao „šunjavac“. On nema veze s ničim, a rukovodi svime i sve su konstrukcije njegove - kazao je Rožmarić napomenuvši da niti Milošević nikad nije bio u Bosni.

Iako tempirana tjedan dana prije parlamentarnih izbora, Rožmarić napominje da se sazvanom pressica ne uključuje u predizbornu kampanju.

- Ovo nije predizborni folklor i o folkloru neću ništa govoriti jer se u to ne razumijem. No, 70 milijuna kuna nečijih novaca i sudbina, to je sve samo ne folklor! - ističe Rožmarić koji se ne boji niti eventualne tužbe za klevetu.

- Radim svoj posao i oštećeni i ja ne bismo se odlučili na kaznenu prijavu da nemamo ove dokumente koji u sebi sadrže dosta elemenata za postojanje osnovane sumnje. Vjerujem da ćmo tragom novca doći do još dokaza - zaključuje.

Iz reformista poručuju pak da je sve dio predizbornog folklora te da ovakvi ispadi govore da je strah političkih protivnika veći nego ikad.

Više o Rožmarićevim tvrdnjama te o slučaju hotela u Senju pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti