Rok za podnošenje prijave za dodjelu potpora poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od tuče do 7. rujna Foto: VV arhiva / ilustracija

Rok za podnošenje prijave za dodjelu potpora poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od tuče do 7. rujna

Varaždinske vijesti | 25.8.2022. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je u 8. kolovoza objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u 2022. godini.

>> Varaždinska županija objavila Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od tuče

Budući da se na poziv dosad javio mali broj poljoprivrednika, iz Županije ponovno pozivaju poljoprivrednike da se jave.

Pravo na podnošenje prijave za potporu imaju poljoprivrednici sa štetama na poljoprivredi i/ili na poljoprivrednom zemljištu, na imovini koja nije osigurana na području gradova Varaždin i Lepoglava te općina Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednja, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec i Cestica, a koji su prijavili štetu sukladno zakonskim odredbama i Pravilniku o Registru šteta od prirodnih nepogoda.

Za potpore poljoprivrednicima osigurano je 5.235.000 kuna. Navedena sredstva osigurana su u državnom proračunu te će nadležno Ministarstvo poljoprivrede, sukladno utvrđenim štetama, Varaždinskoj županiji osigurati odgovarajući novčani iznos za pokriće navedenih šteta.

Rok za podnošenje prijave je 30 dana od objave javnog poziva, odnosno zaključno s danom 7. rujna 2022. godine.

Podsjetimo, zbog olujnih nevremena praćenih tučom i velikih šteta, župan Anđelko Stričak ove godine je dva puta proglasio prirodnu nepogodu od tuče, 31. svibnja i 23. lipnja. Vlada RH je potom donijela Odluku o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima Varaždinske i još pet županija.

Vijećnici Županijske skupštine su u srpnju usvojili Program potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Na temelju toga objavljen je Javni poziv, na koji se mogu javiti svi prihvatljivi korisnici kako bi ostvarili odgovarajuće potpore za pokriće šteta. Dodajmo da se poljoprivrednikom smatraju poljoprivredna gospodarstva (PG), obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrti, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Javni poziv s uvjetima i kriterijima za dobivanje potpora, kao i obrasci potrebni za prijavu dostupni su na službenim stranicama Varaždinske županije: https://bit.ly/3JDZIKL.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci