"Roditelji u našoj županiji prepoznali su važnost cijepljenja protiv HPV-a" Foto: Pexels/ilustracija

"Roditelji u našoj županiji prepoznali su važnost cijepljenja protiv HPV-a"

| 18.9.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Sjever Hrvatske prednjači u cijepljenju protiv humanog papiloma virusa (HPV-a), istaknuto je u sklopu javnozdravstvene kampanje "Budi mRAK roditelj", pri čemu Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija imaju više od 70 posto djevojaka cijepljenih najmanje s jednom dozom cjepiva protiv HPV-a, dok je u dalmatinskim županijama taj postotak uglavnom između 20 i 30 posto.

HPV je najčešći uzročnik virusnih infekcija reproduktivnog trakta, a obuhvaća grupu od više od 200 tipova virusa, od kojih neki uzrokuju određene vrste raka. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se zarazi u nekom trenutku u životu, stoga su svi koji su spolno aktivni izloženi riziku od zaraze. Infekcija HPV-om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice.

Često nema nikakve simptome, a najčešće prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No, infekcija može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te može uzrokovati karcinom vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena, karcinom penisa te karcinom anusa i grla kod muškaraca i žena.

Cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno, a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije i razvoja karcinoma. Do sad se provodilo u 8. razredu osnovne škole, a prema preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, od ove godine školski liječnici na cijepljenje pozivaju učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole.

- U školskoj godini 2022./’23. u Hrvatskoj je cijepljeno 51,1% djevojčica i 34,3% dječaka u 8. razredu. Varaždinska županija je iznad prosjeka te je u prošloj školskoj godini cijepljeno je 67% učenika 8. razreda i 73,5% učenica. Roditelji u našoj županiji prepoznali su važnost cijepljenja protiv HPV-a – istaknula je dr. Tanja Obelić-Babok, voditeljica Djelatnosti preventivne školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zašto je protiv HPV-a bolje cijepiti u mlađoj dobi, koje su još mjere važne za smanjenje učestalosti raka, više o cjepivu protiv HPV-a, ali i što kažu roditelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...