Roditelji, predajte zahtjeve - ljubičaste kante za pelene su tu

V.M./Varaždinske vijesti | 11.10.2018. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

Kroz dva tjedna Varaždinci i Varaždinke koji imaju malu djecu, dobit će ljubičaste kante za pelene koje će se podijeliti besplatno i neće biti dodatni trošak na računu Čistoće.

Kante za pelene nadstandard su u Varaždinu, a zahtjev za njima mogu predati i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom.

- Mi smo sebi odredili kao neki rok da s građanima u nekih šest mjeseci pratimo što se događa u smislu privikavanja na novi sustav razvrstavanja otpada. Ono što građane najčešće muči je nepodnošljiv miris smeća zbog pelena, ali i inače poteškoća sa zbrinjavanjem pelena. Stoga smo odlučili kao nadstandard građanima koji imaju djecu podijeliti ove ljubičaste kante za pelene. Po tome smo i prvi i ovo je izazvalo dosta pozornosti po cijeloj Hrvatskoj. Naravno, te kante su i za invalidne osobe koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom - pojasnio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene kante s ljubičastim poklopcem.

Naveo je kako su u iduća dva tjedna, nakon što građani podnesu zahtjev, spremni kante i podijeliti. Zahtjev se može poslati preko web stranica Grada ili u Komunalu na Trgu Slobode 12. Kante će se prazniti jednom tjedno i neće biti dodatan trošak građanima.

Gradonačelnik je istaknuo kako su ove kante izazvale velik interes ne samo u Varaždinu, već i u cijeloj Hrvatskoj, i to ne samo medija već i samih građana, kao i nekih tvrtki koje su bile spremne sufinancirati kante i podržavaju ovu akciju te će Grad vidjeti na koji način mogu i njih uključiti.

Trend discipliniranog i pravilnog razvrstavanja otpada i dalje raste te se pokazuje da su građani Varaždina ekološki svjesni, naveo je Čehok.

- I dalje komuniciramo s građanima i trenutno dogovaramo sustav edukacije preko EU fondova koji će ići do kraja godine. Uzeli smo si šest mjeseci kao neko razdoblje navikavanja na novi sustav gospodarenja s otpadom. Nakon tih šest mjeseci nadzora, provjere i razmatranja vidjet ćemo koje su slabe točke kad je u pitanju samo plaćanje zbrinjavanje otpada - najavio je Čehok.

Dodao je kako će se ići i s akcijom prema umirovljenicima i osobama samcima slabijeg imovinskog stanja.

- Preko socijalne politike ćemo njima omogućiti da im cijena zbrinjavanja otpada bude niža. To se dosad pokazalo kao potreba jer nam se javlja jako puno samaca i umirovljenika s malom mirovinom koji nemaju puno smeća - pojasnio je gradonačelnik.

Što se tiče stambenih zgrada, rečeno je kako je već osam zgrada prešlo na plaćanje računa po članovima u domaćinstvu.

- Čistoća je na to spremna, ali se sustanari u zgradama moraju sami među sobom to dogovoriti da prelaze na takav način plaćanja - istaknuto je u Gradskoj vijećnici.

Već sad se, kaže Čehok, uočava da neće trebati toliko često odvoziti papir, pa će se smanjiti i te stavke na računu.

- Još jednom ponavljam ono što stalno ističemo da se cijena pojedinačnog odvoza nije mijenjala od 1997. i ne mijenja se ni sad, ali ono što se mijenja je broj odvoza. Do sad smo imali jednu kantu za miješani komunalni otpad, a sad imamo dvije jer imamo kantu za biootpad, što je dvostruko veći odvoz pa se zato cijena povećala. No, ponavljam, ako bude manje miješanog komunalnog otpada, cijena će se smanjiti - poručio je Čehok.

Spomenut je i problem s kontejnerima koji imaju stambene zgrade, s obzirom na to da kontejneri nisu zatvoreni te se događa da smeće ubacuju iz susjednih kuća ili zgrada.

- Neki stanari su se već pobrinuli za kontejnere pa su ih stavili sami u kaveze ili zaključali s lokotom. U razgovorima smo s upraviteljima zgrada i dogovara se na koji način će se riješiti i taj dio problema. Sama činjenica da smo 35 posto smanjili udio miješanog komunalnog otpada, a prošli su godišnji odmori i taj trend se nastavio, je vrlo dobra. Postigli smo svrhu i cilj - rečeno je na današnjoj konferenciji.

kante_press_22.jpg