Roditelji osnovnoškolaca iz Novog Marofa prosvjeduju zbog cjelodnevne nastave Foto: VV arhiva

Roditelji osnovnoškolaca iz Novog Marofa prosvjeduju zbog cjelodnevne nastave

Varaždinske vijesti | 23.5.2023. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

Na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za eksperimentalni program "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" iz Varaždinske županije prijavile su se četiri škole: OŠ Bisag, OŠ Svibovec, OŠ Martijanec i OŠ Novi Marof.

>> Slab interes škola iz naše županije za program cjelodnevne škole, što kažu ravnatelji?

No, nisu svi zadovoljni takvim razvojem događaja, a među njima su i roditelji učenika Osnovne škole Novi Marof. Naime, i društvenim mrežama proširio se poziv na prosvjed u Novom Marofu zbog prijave Osnovne škole Novi Marof u Eksperimentalni program "Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja".

Prosvjed organiziraju roditelji koji traže da OŠ Novi Marof povuče prijavu matične škole i područnih škola (PŠ Remetinec, PŠ Ključ, PŠ Mađarevo i PŠ Podevčevo) iz programa cjelodnevne škole. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, OŠ Novi Marof sa svoje četiri područne škole ima ukupno 703 učenika.

Prosvjed roditelja i građana u Novom Marofu održat će se danas, 23. svibnja, u dvorištu Stare škole (Zagorska 31, Novi Marof) s početkom u 17 sati, nakon čega je planirana šetnja ulicama grada i povratak u dvorište Stare škole. Kako kažu organizatori, na prosvjed su pozvani svi roditelji i djeca, djelatnici škola i ostali građani.

Kako su naveli, roditelji se osjećaju prevarenima nakon što su u ponedjeljak 8. svibnja iz medija saznali da se njihova škola prijavila za Eksperimentalni program.

- Naime, nakon što su dva puta na Vijeću roditelja većinom glasova "protiv" izglasali da se ne slažu s prijavom za Eksperimentalni program, kažu da im je ravnatelj škole g. Anđelko Bošnjak rekao da se škola neće prijaviti. Unatoč protivljenju roditelja, odluka o prijavi upućena je Školskom odboru na prihvaćanje te se Škola zadnjeg dana natječaja (u petak, 5. svibnja) prijavila za Eksperimentalni program - naveli su.

- Nezadovoljni roditelji smatraju da je u procesu donošenja odluke, mišljenje i stav te izjašnjavanje predstavnika roditelja na Vijeću roditelja trebalo biti ključno, te su organizirali potpisivanje peticije protiv uvođenja Eksperimentalnog programa, u kojoj je u kratkom roku skupljeno 60% potpisa (jedan učenik – jedan potpis roditelja). Roditelji se pozivaju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čl. 135, stavak 3., po kojem za svako sudjelovanje u Eksperimentalnom programu škola mora imati njihovu suglasnost. Škola nema suglasnost većine roditelja te su roditelji, na sastanku s ravnateljem g. Bošnjakom i predsjednikom Školskog odbora g. Draganom Logožarom održanom dana 19. svibnja 2023. godine, predali peticiju i pozvali Školski odbor na povlačenje prijave iz Eksperimentalnog programa - stoji u pozivu.