Roditelji djece Osnovne škole Novi Marof podigli ustavnu tužbu zbog programa cjelodnevne škole

HRT | 29.8.2023. u 08:36h | Objavljeno u Aktualno

Građanske inicijative roditelja OŠ Novi Marof i OŠ Draganići objavile su da podnose ustavnu tužbu protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kažu da je predmet tužbe donošenje protuustavne i protuzakonite odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o odabranim školama koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

Projekt cjelodnevne nastave neprihvatljiv je učenicima osnovnih škola Draganići i Novi Marof. Imali su stotinu pitanja, ni na jedno od njih, kažu roditelji te djece, nisu dobili odgovor. A imaju i konkretne zamjerke.

- Piše da je to eksperimentalni program, a prema nekom članku zakona se za to traži i suglasnost roditelja, mene nitko nije tražio suglasnost za eksperimentalni program, kaže Mario Sremec, roditelj iz Novog Maroga.

Ni na pitanja u vezi s nekoliko novih predmeta nema odgovora.

- Dolazi predmet Svijet i ja nije propisano ni tko će ga predavati nema ništa nikakvih informacija, kaže Božidar Miklobušec, roditelj.

Zbog svih nejasnoća i protivljenja projektu cjelodnevne škole, roditelji su, nakon potpisivanja peticije i prosvjeda, danas preko odvjetnika predali ustavnu tužbu.

- Upravo smo Ustavnom sudu predali ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja OŠ Novi Marof i OŠ Draganići, kojom tražimo da privremeno obustavi odluku Ministarstva kojom su te škole primljene u eksperimentalni program cjelodnevne nastave za sljedeće četiri godine, dok suci ne donesu konačnu odluku, kazao je na konferenciji za medije ispred zgrade suda odvjetnik Luka Mlinarić.

Radničko vijeće, Vijeće roditelja i Vijeće učitelja obiju škola velikom su većinom glasali protiv prijave na poziv resornog Ministarstva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola", naglasio je Mlinarić. Međutim, ravnatelji su ipak odlučili prijaviti škole čije je sudjelovanje potom potvrdilo i Ministarstvo obrazovanja.  

Označeno u