Ilustracija Foto: Krešimir Đurić

RIS: Novi primjer kršenja Zakona o radu i prijava inspektoratu

VV | 12.1.2021. u 18:13h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prošlog tjedna u javnost stigla odluka i kazna Službe za nadzor radnih odnosa zbog neprimjerenog intervjua za posao Maje Lesar koji se dogodio u prostorima jedne varaždinske tvrtke, Regionalni industrijski sindikat je na svojim stranicama donio još jedan primjer kršenja prava radnika koji je uspješno sankcioniran nakon prijave inspekciji rada.

<<Na intervjuu za posao ispitivana planira li roditi i za koga se glasa?!>>

Naime, poslodavac koji obavlja djelatnost taksi prijevoza kažnjen je iznosom od ukupno 136 tisuća kuna zbog konstantnog prekoračivanja broja prekovremenih sati rada tjedno koji je radnik, vozač taksija, morao odrađivati (prekovremeni rad iznosio je 20 sati tjedno) te zbog toga što je taj isti radnik u razdoblju od čak 9 mjeseci morao raditi u noćnoj smjeni.

"Oboje predstavlja teško kršenje odredbi o radnom vremenu propisanih Zakonom o radu, te je poslodavac s razlogom kažnjen.

Ovakva kršenja zakona u sektoru taksi prijevoza, ali i ostalih vrsta cestovnog prijevoza ljudi i roba, nisu iznimka, nego ''standardan'' način rada velikog broja poslodavaca. Osim što se time krši zakon, narušava zdravlje i onemogućava normalan privatan život radnika, ovakvom praksom ozbiljno se ugrožava i živote putnika i ostalih sudionika u prometu, jer umoran i iscrpljen vozač predstavlja opasnost na cesti. U tom kontekstu, kazna izrečena poslodavcu u ovom konkretnom slučaju nije nipošto previsoka, već suprotno, smatramo da je ona nedovoljna s obzirom na težinu i moguće posljedice ovakvog teškog kršenja zakona.

Pohvaljujemo rad inspektorata rada i nadležnog inspektora jer su u ovom slučaju, u okviru svojih ovlasti, korektno i u razumnom roku obavili svoj posao. Svim radnicima i radnicama ovo je i još jedan primjer da kršenja radničkih prava mogu biti sankcionirana - iako je to samo jedan aspekt onog što sindikat radi, pokazuje da se neke stvari mogu riješiti a radni uvjeti poboljšati - uloga sindikata u tome je nezamjenjiva.

Sindikat je važan, radnici i radnička prava su važni, važno je biti član/ica sindikata!" - stoji u priopćenju sindikata.