Rezultati nadzora Porezne uprave: Neizdavanje računa najveći problem Foto: ilustracija

Rezultati nadzora Porezne uprave: Neizdavanje računa najveći problem

I.D./Varaždinske vijesti | 27.7.2016. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Inspektori Porezne uprave su u razdoblju od 1. lipnja do 19. srpnja obavili 1.259 nadzora, koji su prije svega obuhvatili ciljne skupine poreznih obveznika odabranih na temelju prethodno provedene analize rizika u sustavu Porezne uprave.

Naime, Porezna uprava je u lipnju najavila pojačane nadzore tijekom ljetnih mjeseci kod obveznika fiskalizacije, koji se provode na području cijele Republike Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali gdje je ljetna sezona u punom jeku. Ovom su prilikom kod čak 458 poreznih obveznika utvrđene nepravilnosti, odnosno kod 36 posto.

Na području Područnog ureda Sjeverna Hrvatska, od 59 obavljenih nadzora nepravilnosti su utvrđene u 28 slučajeva, odnosno u 47 posto slučajeva.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na neizdavanje računa, prekoračenje roka fiskalizacije od 48 sati za dostavu podataka o naplaćenim dobrima ili uslugama, nepolaganje gotovine na žiro račun, te višak ili manjak novca u blagajni.

- Obzirom da i nakon više od tri godine primjene fiskalizacije čak 36 posto poreznih obveznika i dalje ne provodi zakon Republike Hrvatske, Porezna uprava će još intenzivnije nastaviti sa svojim aktivnostima, uz 24-satnu nazočnost na terenu, svakodnevno, na području cijele Republike Hrvatske - najavili su iz Porezne uprave.

Ujedno su ponovno upozorili neuredne porezne obveznike da se takvim ponašanjem izlažu visokim kaznama. Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisane su, naime, novčane kazne od 10.000 do 50.000 kuna, dok neizdavanje računa prema Općem poreznom zakonu spada u najteže  porezne prekršaje za koje je propisana novčana kazna od 20.000 do 500.000 kuna, a obveznicima kod kojih se utvrde nepravilnosti mogu biti izrečene i mjere privremene zabrane rada.

Porezna uprava poziva sve građane da i dalje traže i uzimaju račune za sva gotovinska plaćanja, prijavljuju uočene nepravilnosti kod poreznih  obveznika i tako nastave sudjelovati u suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Nepravilnosti se mogu prijaviti putem besplatnog telefona 0800 1001, web servisa "Pišite nam" http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u najbližu ispostavu Porezne uprave. Ispravnost računa može se provjeriti na posebnom web servisu http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci