Rezultati istraživanja: razina etičkog upravljanja u gradovima i općinama iznosi samo 54%

MGA/VV | 15.3.2020. u 09:40h | Objavljeno u Aktualno

Povodom završetka pilot programa Vijeća Europe „Poboljšanje etičkog upravljanja u lokalnoj samoupravi“, u Novinarskom domu u Zagrebu, predstavljeni su Nacionalni indeks i Nacionalna tablica etičkog upravljanja u lokalnoj samoupravi.

Spomenuta mjerila rezultat su provedene analize postojećeg stanja i kvalitete etičkog upravljanja u lokalnoj samoupravi korištenjem više od 160 pokazatelja, raspoređenih u zasebna tematska područja. Analizom je utvrđeno šest kritičnih točaka kod upravljanja na lokalnoj razini - manjkavi etički kodeksi u gradovima i općinama, nepostojanje Registra interesa, nedovoljna sustavna i kontinuirana edukacija u području etičnog upravljanja, nedostatak anti-korupcijskih mjera, nedovoljno iskorištena uloga etičkih povjerenika te neuređena politika prijave nepravilnosti.

„Razina dosega referentne vrijednosti i nacionalni indeks etičkog upravljanja u lokalnoj samoupravi od samo 54%, dovoljno govore o prostoru za unaprjeđenje u godinama koje slijede. Vjerujemo da će ovi rezultati i saznanja potaknuti integraciju naprednih etičkih politika s ciljem izgradnje učinkovitih, odgovornih i transparentnih institucija kao dijela planirane i predviđene reforme lokalne samouprave koja se više ne smije odgađati“, rekao je Robert Ravenšćak, hrvatski ekspert Vijeća Europe u ovom pilot programu.