Restart koalicija najavila projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade kao pomoć umirovljenicima

vv | 1.7.2020. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

Projekt ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade i povećanje mirovina dio je programa Restart koalicije usmjeren na umirovljenike. Taj su dio programa članovi koalicije predstavili na današnjoj presici u Varaždinu, organizaciji Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije.

SDP-ova članica EU parlamenta Biljana Borzan zalaže se upravo za taj projekt.

- U Hrvatskoj ima preko 16.000 višekatnih zgrada i u provedenoj anketi se preko 12.000 zgrada opredijelilo da želi sudjelovati u ovakvom projektu – istaknula je Borzan. Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora naglasila je da će SDP posebno voditi računa o najranjivijim dijelovima društva.

- Najranjiviji dio društva upravo su umirovljenici, majke, invalidne osobe i njima je potrebna dostupnost zgrade. Dugo već traje rasprava o tome, no do realizacije nikako da dođe. Ako pogledate grad Varaždin, više od 13.000 stanovnika starijih je od 60 godina. Oko 40% njih živi u višestambenim zgradama, a ako tom velikom broju pridodamo i majke s djecom, osobe s invaliditetom, onda vidite koliko je to neophodno za poboljšanje kvalitete života – istaknula je Antolić Vupora.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Varaždina Miroslav Marković naglasio je da Restart koalicija donosi cjeloviti program podizanja kvalitete života starih i nemoćnih u Hrvatskoj, što pokazuje da brinu za sve skupine društva, a posebno one ranjivije.

- Ovdje u Varaždinu imamo jako puno umirovljenika, kao i zgrada višekatnica bez dizala u kojima oni žive. Ugradnja dizala njima bi uvelike olakšala svakodnevni život, kao i osobama s invaliditetom te roditeljima s malom djecom – rekao je Marković.

Predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su umirovljenici ovdje bili prvi u Hrvatskoj koji su počeli s prikupljanjem potpisa za inicijativu ugradnje dizala u višestambene objekte.

- To je od životne važnosti jer ima jako puno osoba treće životne dobi koji su teško pokretni i koji mjesecima, pa i godinama ne izlaze iz svojih stanova samo zato jer nemaju dizalo – rekla je Bahlen.

Označeno u