Rektor Sveučilišta Sjever: "Graditi mini tržnicu kod Sveučilišta Sjever i škole je smiješno" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Rektor Sveučilišta Sjever: "Graditi mini tržnicu kod Sveučilišta Sjever i škole je smiješno"

IHR/Varaždinske vijesti | 1.8.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Graditi mini tržnicu s Mliječnom hižom kraj Sveučilišta Sjever i Centra Tomislav Špoljar je smiješno! Nitko iz Grada Varaždina o tome nas nije obavijestio. Da je riječ o ozbiljnoj ideji vjerujem da bi me varaždinski gradonačelnik nazvao - iznenađen je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever s najnovijom idejom da se mini tržnica s Mliječnom hižom u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu na kraju gradi - kod Sveučilišta Sjever. 

- TREĆA SREĆA Mini tržnica u POS-u na kraju kod Sveučilišta Sjever, gradit će se i Mliječna hiža!

O toj namjeri na Sjeveru su doznali iz medija te su ostali zatečeni, tim više kada im je Grad Varaždin dugoročno dao zemljište na korištenje za daljnji razvoj ove visokoobrazovne i znanstvene institucije.

- Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina Sveučilište Sjever je dobilo pravo građenja, odnosno darovano nam je zemljište za daljnji razvoj i mi s tim zemljištem imamo određene planove. Sveučilište Sjever je trenutno najpopularnije sveučilište u Hrvatskoj koje je popunilo gotovo sve kvote u ljetnom upisnom roku. Graditi tržnicu kraj visokoobrazovane ustanove i jedne škole doista nije prikladno. Nadam se da će i u Gradu Varaždinu to uvidjeti te pronaći drugu lokaciju, bliže u stambenom naselju, koja bi bila primjerenija - komentirao je prof. dr. sc. Milković.

Mini tržnica s Mliječnom hižom, projekt za koji je Grad Varaždin dobio 780.000 bespovratnih sredstva iz EU fondova, prvo se trebala graditi na zelenoj površini koja se nalazi iza Titanika: prve zgrade na ulazu u POS naselje iz smjera Jalkovečke ulice. No, nakon što su stanari zgrada uz koje bi bio plac digli na noge, od spomenute lokacije se odustalo te je dogovoreno kako će se mini tržnica graditi u jugozapadnom dijelu tog naselja. No, odustalo se i od te lokacije. U Gradu Varaždinu kažu kako je na zahtjev Gradske tržnice Varaždin tražena druga, prikladnija lokacija koja bi zadovoljavala sve uvjete. S obzirom na to da je Grad Varaždin vlasnik zemljišta između Sveučilišta Sjever i Centra Tomislav Špoljar, odlučeno je da se mini tržnicu smjesti tamo.

S obzirom na to da na Sveučilištu Sjever smatraju da tržnici nikako nije mjesto uz školu i visokoobrazovnu instituciju koja na tom prostoru trenutno ima tri objekta i planira daljnju ekspanziju, gdje će se na kraju graditi plac u POS-u?

Označeno u