Reformisti protiv “HDZ-ove vertikale opstrukcije” Sjevera

Varaždinske vijesti | 24.11.2022. u 12:26h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Natalija Martinčević najavila je u Hrvatskom saboru kako Narodna stranka – REFORMISTI neće podržati predloženi proračun Vlade Republike Hrvatske za 2023. godinu zbog zanemarivanja Sjevera, nedostatnosti socijalnih mjera posebno za umirovljenike i zaposlene s malim plaćama te izostanka bilo kakvih ozbiljnih projekata, navodi se,među ostalim, u priopćenju Narodne stranke- Reformista.

Žalosno je da danas na Sjeveru svjedočimo jednoj HDZ vertikali opstrukcije, posebice na razini Varaždinska županija – država i to nam je potpuno neprihvatljivo. Kao zastupnica sa Sjevera ponovno podcrtavam značaj da je Europi prihvatljiv projekt brze pruge Zagreb – Lepoglava – Varaždin - Čakovec, ali ga županijski HDZ uz prešutnu suglasnost Vlade već 6 godina opstruira, očito je u krivom dijelu Hrvatske.
- Opet smo se naslušali o projektima i milijardama za Slavoniju, Dalmaciju i Dalmatinsku Zagoru, a o Sjeveru niti riječi. U proračun nisu stavljena niti sredstva za projektnu dokumentaciju za brzu prugu, a kamoli što drugo – istaknula je Martinčević.

U proračunu također nedostaju ozbiljne socijalne mjere kao što je usklađivanje rasta mirovina s rastom inflacije koja je za umirovljenike, za robe i usluge koje oni plaćaju iz svojih mirovina 20% dok Vlada predlaže povećanje od 6%. Također, nije prihvaćen ni naš prijedlog da se neoporezivi dio plaće poveća na 5.000 kn što je posebno važno za građane Sjevera koji žive isključivo od svojih plaća, a ovakva mjera bila bi garancija da će radnici s malim plaćama povećanje svojih prihoda stvarno i dobiti.

Posebno je loše da smo po povlačenju financijskih sredstava iz Europske unije na samom dnu ljestvice, a naših vlastitih projekata koji dugoročno stvaraju prihode i pune proračun poput projekata kojima se stvara energetska stabilnost i neovisnost uopće nema. Nedostatak takvih trajno uništava temelj budućnosti Hrvatske.

Cijeli koncept proračuna baziran je na način da čak i potpuno slučajni i nekompetentni ljudi mogu dijeliti novac građana Hrvatske, naročito ako pri tome njihova izborna baza, a ponekad i oni sami, od toga imaju koristi, piše u priopćenju Narodne stranke- Reformista.