Reformisti o urbanističkom planu uređenja zone VIS Konfekcija: Tražimo objavu vlasničke strukture zemljišta Foto: VV arhiva

Reformisti o urbanističkom planu uređenja zone VIS Konfekcija: Tražimo objavu vlasničke strukture zemljišta

Varaždinske vijesti | 30.1.2022. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Pred zakazanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina Reformisti su se posebno osvrnuli na dvije točke dnevnog reda - prijedlog odluke o izradi urbanističkog plana uređenja zone VIS Konfekcija u Varaždinu i prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

- Vezano uz prijedlog odluke o izradi urbanističkog plana uređenja zone VIS Konfekcija u Varaždinu, ne prejudiciramo ništa no s obzirom na niz kaznenih postupaka vezanih za zamjenu zemljišta, prije bilo kakve odluke tražimo potpunu informaciju o vlasničkoj strukturi. Dokazano je da su manipulacije zemljištem različitih namjena kroz njihovu prenamjenu u građevinsko zemljište temelj za bitno povećanje cijena. Najprovjereniji način u povijesti za stjecanje osobne koristi je - kupi povoljno zemljište, promijeni urbanistički plan, promijeni namjenu zemljišta i prodaj skupo. Ovaj Grad je već niz godina u procesima upravo zbog toga - priopćili su Reformisti i najavili da će se suzdržati od podrške navedenom prijedlogu sve dok se "javno i transparentno ne dokaže da ne postoji nikakva vlasnička sprega a time i sukob interesa osoba koje djeluju u Gradskom vijeću".

- Dakle, tražimo objavu vlasničke strukture zemljišta i tvrtki koje sudjeluju u toj vlasničkoj strukturi da se vidi postoji li osobni interes pojedinih gradskih vijećnika - poručili su.

- Tu je i prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Usklađuje se Zakon pa se zbog toga dižu cijene. Ne možemo ne primijetiti da su se propustile napraviti analize koje bi pokazale gdje su rezerve koje bitno utječu na formiranje cijene. Najbitniji je svakako ažuriranje broja korisnika usluga, odnosno broj domaćinstava - kažu varaždinski Reformisti.

- Nadalje, treba predložiti set mjera kojima bi se osiguralo da svi korisnici budu obuhvaćeni i uslugom i naplatom te usluge. Kao posljedica toga, ukoliko financijski efekti povećanja broja korisnika omoguće smanjenje utvrđene cijene, moglo bi se I trebalo bi se pristupiti korekciji novopredloženih cijena. To je važna tema jer pogađa sve građane, predstavlja udar na džepove građana a time utječe i na standard građana. Razumijemo naslijeđenu situaciju, no ovim prijedlogom odluke dovedeni smo pred gotov čin. Nismo sudjelovali u analizama, imamo suštinske primjedbe i vjerujemo da bi se našim prijedlozima mogao ublažiti ovaj rast cijena. Podržat ćemo prijedlog Odluke, ali tražimo da se u taj prijedlog Odluke uvrste i dodatni zaključci predloženi od Reformista - priopćili su.

- Reformisti pod točkom 5. Dnevnog reda 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina Informacija o stanju u trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. Varaždin dopunjuju zaključak Prijedloga za uvrštenje točke na dnevni red sjednice i za donošenje pojedinačnog akta- sljedećim točkama: 4. Čistoća d.o.o. Varaždin će provesti postupak utvrđivanja i ažuriranja broja korisnika u sustavu komunalnog zbrinjavanja otpada sukladno čl. 66 Zakona o gospodarenju otpadom. 5. Čistoća d.o.o. Varaždin će predložiti mjere osiguranja i prijedlog postupka sukladno zakonskim odredbama da se svi obvezatni korisnici sustava komunalnog zbrinjavanja otpada obuhvate uslugom i naplatom. 6. Čistoća d.o.o. će omogućiti korekciju utvrđenih cijena odnosno smanjenje cijene komunalnog zbrinjavanja otpada korisnicima ukoliko financijski efekti nakon utvrđivanja broja korisnika budi povećani – naglasila je Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.