Reformisti neće podržati prijedlog Proračuna Grada Varaždina niti zaduživanje

MGA/VV | 16.12.2019. u 10:44h | Objavljeno u Aktualno

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina vijećnici Narodne stranke - Reformista na konferenciji za medije izjasnili su se da će glasati protiv prijedloga Proračuna za 2020. godinu i novog zaduživanja Grada.

Natalija Martinčević, predsjednica Gradske organizacije Reformista Varaždin i potpredsjednik Robert Vugrin istaknuli su da je Varaždin danas ponovno u crnim kronikama nacionalnih medija, a da je gradonačelnik Čehok Grad doveo u potpuni kaos.

- Za najveći problem, a to su bale smeća, rješenja nema na vidiku, a gradonačelnik želi zadužiti generacije građana izdavanjem obveznica u visini od čak 160 milijuna kuna kako bi u zadnjoj godini mandata barem započeo neke investicije. I dok Varaždinska županija realizira Europske projekte vrijedne preko 780 milijuna kuna, Grad Varaždin projekte želi realizirati zaduživanjem građana – naglasila je Martinčević.

- Posljednji je primjer poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gdje je Županija svoje projekte za sufinanciranje prijavila u prvim sekundama nakon otvaranja poziva, a Grad Varaždin svoje je projekte prijavio deset dana kasnije zbog čega je izgubio 12,7 milijuna kuna. Izdavanjem obveznica na teret građana gradonačelnik želi pokriti svoju neupitnu nesposobnost, a radi li se tu i o protuzakonitim radnjama odlučit će sud temeljem procesa koji se vode - napominju Reformisti navodeći razloge zbog kojih smatraju da je neprihvatljiva ideja o ponovnom zaduživanju građana:

- Žele zadužiti građane za 12,7 milijuna kuna za dogradnju II. I V. osnovne škole zbog toga jer netko nije prijavio projekt na vrijeme i tako osigurao sredstva Ministarstva. Za 26 milijuna kuna EKOS holdingu jer se gradonačelnik Čehok nije žalio na takvu presudu. Za projekt pothodnika za koji su, podsjetimo, Reformisti prije dvije godine dali amandman na proračun kojeg su Čehok i HDZ odbili. I dok se drugi razvijaju, grade i obnavljaju sredstvima EU fondova, građani ovoga grada svakodnevno slušaju obećanja o podvožnjacima i nadvožnjacima kod Kućanske rampe, Floridi za umirovljenike u Biškupcu, nacionalnom nogometnom kampu na Varteksu i sličnim bajkama dok u stvarnosti u tri godine mandata nije realiziran niti jedan jedini ozbiljni projekat. Gradonačelnik Čehok je tu da kroz svoju funkciju poboljša svoj pravni položaj u odnosu na nepravomoćnu osuđujuću presudu i nekoliko potvrđenih optužnica te da svojim "poslovnim partnerima" iz prošlog mandata odradi posao do kraja i to na način da beskonačno zadužuje generacije građana. I svi vijećnici koji glasaju za ovaj proračun i ovo zaduživanje glasaju upravo za to i tu nema prostora za nikakva opravdanja – zaključila je Martinčević.