Reformisti: "Kad je Međimurje u pitanju, Orbanu treba jasno povući granicu" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Reformisti: "Kad je Međimurje u pitanju, Orbanu treba jasno povući granicu"

VV | 20.5.2020. u 19:29h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Viktor Orban prije desetak dana još jednom iskazao teritorijalne pretenzije prema dijelovima Hrvatske, uključujući Međimurje, Narodna stranka - Reformisti smatra da bi mu hrvatska Vlada trebala jasno povući granice.

- Nedopustive su povijesne krivotvorine poput one kojom je Viktor Orban nedavno iskazao svoju nostalgiju za Mađarskom do mora, preko Međimurja sve do Rijeke i Dalmacije. Prijatelji i susjedi u izgradnji dobrih odnosa ne smiju imati teritorijalne pretenzije i zalažući se za svoje trebaju znati poštivati tuđe. Podupiremo potrebu normalne komunikacije sa svima, ali kod ovako osjetljivih pitanja treba jasno povući granice i zauzeti čvrsti stav. Mi kao Reformisti oštro se suprotstavljamo svim pokušajima revizije povijesti, a kao što smo to očekivali od ove, tražit ćemo to i od svake buduće hrvatske Vlade. Činjenicu da je za vrijeme NDH dozvoljeno otimanje Dalmacije i Međimurja, što govori o veleizdajničkom karakteru te vlasti, ne smijemo nikad zaboraviti. Sjećanje na ono što nas je naučila povijest, mora biti temelj na kojem ćemo graditi budućnost - poručio je povjerenik Regionalnog saveza Reformista sjeverozapadne Hrvatske Tomislav Paljak.

Zamjenica međimurskog župana i predsjednica Središnjeg odbora Reformista Sandra Herman naglasila je kako se Međimurje protiv mađarske okupacije borilo krvlju, a pripadnost matici zemlji Međimurci su dokazali svojom popevkom i tradicijom.

- Pred više od 100 godinu preko 10.000 okupljenih Međimuraca na velikom narodom skupu u Čakovcu jasno je reklo gdje pripadaju, baš kao što su to govorili naši stari i prije i nakon toga. Međimurje i danas ima snažne veze s mađarskim Hrvatima te se zalažemo da njihova manjinska prava budu jednaka pravima koja imaju pripadnici mađarske manjine ovdje i u cijeloj Hrvatskoj. Povijesne karte i slike trebaju ostati dio povijesti, a našim maturantima i učenicima trebamo ih tumačiti na takav način da se pogreške iz povijesti ne ponavljaju i u budućnosti - poručila je.

Predsjednik međimurskih Reformista Ivica Baksa napomenuo je kako je povijest važan dio ljudskog iskustva.

- Baš kao što povijesna događanja ne bi smjela kočiti naš zajednički napredak zbog njihove različite interpretacije unutar Hrvatske, tako ni izgradnja gospodarskih mostova sa susjedima ne bi smjela biti opterećena jednostranim i zlonamjernim interpretacijama povijesnih zbivanja. Hrvatska i Mađarska, a unutar toga i Međimurje kao pogranična zona, imaju mnogo zajedničkih projekata kao partneri u okviru Europske unije i to je najbolji način kako možemo graditi bolju budućnost za građane obiju zemalja - zaključio je Baksa.

Označeno u