Reformisti: Grad zbog parkinga oštetio stogodišnju zaštićenu platanu na Banfici

VV | 11.2.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Platana na Banfici u Varaždinu, visine 17 metara, zaštićena je u kategoriji spomenik parkovne arhitekture još od 1975. godine, no unatoč tome Grad Varaždin samo 1,5 metara od debla naručuje iskopavanje kanala radi polaganja cijevi za odvodnju oborinskih voda obližnjeg parkinga - priopćili su iz Narodne stranke - Reformisti.

- Uslijed kopanja kanala neminovno dolazi do kidanja i rezanja korijenskog sustava same Platane. Jasno je da je Grad Varaždin kao naručitelj radova odgovoran za štetu koja je nanesena zaštićenom stablu, a u svom nemaru je postupio i protivno nekoliko zakonskih regulativa, obzirom da nije ishodio papire potrebne za taj zahvat niti je imao dopuštenje sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Nad ovime je proveden i inspekcijski nadzor te očekujemo da Grad Varaždin kao naručitelj snosi odgovornost  za počinjenu štetu - javljaju predstavnici NS Reformista.

- Ovaj primjer pokazuje koliko je našoj gradskoj vlasti stalo do tradicije i zaštićenih spomenika odnosno koliko nisu uopće upoznati s Zakonima te nisu u stanju postupati po istima. Žao nam je što je zbog neznanja gradske vlasti oštećeno ovo stogodišnje stablo, simbol i ponos Banfice na križanju Koprivničke i Vukovarske ulice - zaključuju predstavnici NS Reformista.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci