REFORMA ZDRAVSTVA "Ne treba čuditi ako broj liječnika koji odlaze iz Hrvatske ubrzano poraste" Foto: VV arhiva / ilustracija

REFORMA ZDRAVSTVA "Ne treba čuditi ako broj liječnika koji odlaze iz Hrvatske ubrzano poraste"

| 7.11.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prijenos osnivačkih prava će omogućiti cjelovito upravljanje bolničkim sustavom, ali prije svega unapređenje kvalitete pruženih usluga. To podrazumijeva kategorizaciju bolnica, funkcionalnu integraciju bolnica, uštede u samom bolničkom sustavu te fleksibilnost bolničkih sustava. Osim toga, Opća bolnica Varaždin ima s 30. rujnom ukupno dugovanje od 439.430.405 kuna, dok je ukupno dugovanje svih županijskih zdravstvenih ustanova i Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin 509.519.423 kuna. Osnivač, Varaždinska županija, koja po Zakonu o ustanovama solidarno odgovara za dugove svojih ustanova, nema tih sredstava - odgovorili su nam iz Županije na pitanje o prijenosu osnivačkih prava nad općim bolnicama sa Županije na državu, što je predviđeno nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče ulaganja koja Županija provodi provodi u zdravstvenim ustanovama, napomenuli su da je riječ o ulaganjima u ustanove koje su na području županije, medicinsko-dijagnostičkoj opremi i zgradama, koje će ostati na korist stanovnicima naše županije.

- Što se tiče financijskih sredstava, za projekt izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin Županija je financirala izradu projektno-tehničke dokumentaciju, dok je financiranje radova i opreme planirano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., dok su za završetak projekata izgradnje i opremanja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije sredstva osigurana i u županijskom proračunu - naveli su.

Kako su iz Varaždinske županije i OB Varaždin komentirali vertikalnu integraciju bolnica i domova zdravlja i rad bolničkih specijalista u domovima zdravlja, koje još novosti donose prijedlozi novih zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, kakve kritike stižu od liječnika i udruga pacijenata, ali i na koje se zahvate i preglede trenutačno najduže čeka u OB Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...