Rebalansom županijskog proračuna do dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Rebalansom županijskog proračuna do dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje

IHR/Varaždinske vijesti | 15.9.2021. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

Rebalansom županijskog proračuna, koji će se naći na dnevnom redu Županijske skupštine iduće srijede, 22. rujna, planira se osigurati dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje. Najavio je to predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić na današnjoj konferenciji za novinare uoči Županijske skupštine.

- Kad govorimo o zdravstvu, povećanje sredstava odnosi se za nabavu opreme, ali i dodatnih ulaganja u zdravtvene objekte, dok se u sustavu školstva povećavaju sredstva za izgradnju objekata osnovnih i srednjih škola s ciljem organizacije nastave u jednoj smjeni, ali i za provedbu dva najveća projekta, regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu - rekao je Križanić.

Najavio je kako će vijećnici na Skupštini raspravljati i o prijedlogu odluke o prijenosu prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na Varaždinsku županiju.

- Kako Varaždinska županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade, kao i za uređenje njezinog okoliša, radi uređenja imovinsko-pravnih odnosa predloženo je pokretanje postupka radi prijenosa prava vlasništva bez naknade. Inače, Vlada RH je još 6. svibnja ove godine donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO za prijenos prava vlasništva na nekretnini u Varaždinu, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Varaždinsku županiju, bez naknade. Prijedlogom Odluke predlaže se prihvaćanje prava vlasništva na nekretnini u Varaždinu u Zavojnoj ulici, tako da bi Varaždinska županija trebala postati vlasnik nekretnine čija je vrijednost procijenjena na 68,4 milijuna kuna - rekao je Križanić.
Prihvate li županijski vijećnici prijedlog Odluke, oformit će se i nova mreža programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

- U mreže programa uključit će se i strukovni centri izvrsnosti i glazbene umjestnosti. Odlukom, koja će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine, također je otvorena mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta - rekao je predsjednik Županijske skupštine.

Važno je dodati da će se na samoj sjednici održati i glasanje za članove Savjeta mladih Varaždinske županije.
- Po raspisanom Javnom pozivu, a nakon zaprimanja pisanih i obrazloženih kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih, Komisija za izbor i imenovanja obavila je provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te sastavila Izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrdila popis važećih kandidatura, o kojima će glasati vijećnici Županijske skupštine - najavio je Križanić.

Osim istaknutih točaka na dnevnom redu bit će i Izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Doma za starije i nemoćne osobe, Utočišta sv. Nikola, a raspravljat će se i o imenovanju sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu. Bit će izgabrani i članovi Upravnog odbora Zaklade VITA i Sveti Mihael, kao i imenovanje članova radnih tijela Županijske skupštine i to Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Varaždinskoj županiji, Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju, Savjeta za sigurnost prometa na cestama i Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije.