Rebalansom županijskog proračuna do dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Rebalansom županijskog proračuna do dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje

IHR/Varaždinske vijesti | 15.9.2021. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

Rebalansom županijskog proračuna, koji će se naći na dnevnom redu Županijske skupštine iduće srijede, 22. rujna, planira se osigurati dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje. Najavio je to predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić na današnjoj konferenciji za novinare uoči Županijske skupštine.

- Kad govorimo o zdravstvu, povećanje sredstava odnosi se za nabavu opreme, ali i dodatnih ulaganja u zdravtvene objekte, dok se u sustavu školstva povećavaju sredstva za izgradnju objekata osnovnih i srednjih škola s ciljem organizacije nastave u jednoj smjeni, ali i za provedbu dva najveća projekta, regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu - rekao je Križanić.

Najavio je kako će vijećnici na Skupštini raspravljati i o prijedlogu odluke o prijenosu prava vlasništva Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na Varaždinsku županiju.

- Kako Varaždinska županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade, kao i za uređenje njezinog okoliša, radi uređenja imovinsko-pravnih odnosa predloženo je pokretanje postupka radi prijenosa prava vlasništva bez naknade. Inače, Vlada RH je još 6. svibnja ove godine donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO za prijenos prava vlasništva na nekretnini u Varaždinu, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Varaždinsku županiju, bez naknade. Prijedlogom Odluke predlaže se prihvaćanje prava vlasništva na nekretnini u Varaždinu u Zavojnoj ulici, tako da bi Varaždinska županija trebala postati vlasnik nekretnine čija je vrijednost procijenjena na 68,4 milijuna kuna - rekao je Križanić.
Prihvate li županijski vijećnici prijedlog Odluke, oformit će se i nova mreža programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

- U mreže programa uključit će se i strukovni centri izvrsnosti i glazbene umjestnosti. Odlukom, koja će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine, također je otvorena mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta - rekao je predsjednik Županijske skupštine.

Važno je dodati da će se na samoj sjednici održati i glasanje za članove Savjeta mladih Varaždinske županije.
- Po raspisanom Javnom pozivu, a nakon zaprimanja pisanih i obrazloženih kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih, Komisija za izbor i imenovanja obavila je provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te sastavila Izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrdila popis važećih kandidatura, o kojima će glasati vijećnici Županijske skupštine - najavio je Križanić.

Osim istaknutih točaka na dnevnom redu bit će i Izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Doma za starije i nemoćne osobe, Utočišta sv. Nikola, a raspravljat će se i o imenovanju sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu. Bit će izgabrani i članovi Upravnog odbora Zaklade VITA i Sveti Mihael, kao i imenovanje članova radnih tijela Županijske skupštine i to Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Varaždinskoj županiji, Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju, Savjeta za sigurnost prometa na cestama i Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci