Rebalans proračuna jednoglasno izglasan uz podršku Budimo grada

| 14.4.2022. u 11:23h | Objavljeno u Aktualno

Nakon aktualnog sata koji je ovaj puta trajao svega 20 minuta, jer se gradonačelnik ovaj puta odlučio da će na sva postavljena pitanja odgovoriti pismenim putem umjesto da odmah odgovori na pitanja, krenulo se s utvrđivanjem dnevnog reda 10. sjednice Gradskog vijeća s kojeg nije skinuta niti jedna točka. Prva na redu je bila točka o rebalansu proračuna koja na prošloj sjednici nije prošla. Da izbjegne prepreku od tri mjeseca za ponovo glasanje o rebalansu proračuna, ukoliko prijedlog ostane neizmjenjen,  gradonačelnik je na ovoj sjednici još jednom stavio točku o rebalansu proračuna u izmijenjenoj verziji.

- Ovaj rebalans se razlikuje u nekoliko stvari od rebalansa od prije dva tjedna. Najveće povećanje na rashodima za nabavku nefinancijske imovine koja se povaćavaju za 62 milijuna kuna, a najvećim dijelom zbog prijedloga nagodbe s T&H Investom. Također imamo izmjenu povećanja komunalnih doprinosa kako bismo mogli osloboditi Medicinsku školu koja ide u dogradnju - rekao je na početku rasprave o rebalansu proračuna, predlagatelj gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

- Raspravljamo o istom dokumentu kada je to proglašeno najvećom krađom i kada su vijećnici išli na ispitivanja kod USKOK-a, a danas je to dobro, stavlja se na dnevni red i pred isto ovo vijeće koje je raskinulo integralnu nagodbu. Dio nagodbe se vadi van i radi se nova pod puno lošijim uvjetima za Grad, nego onda i traži se od vijećnika da o tome raspravljaju i odluče. S lažima se može daleko, a poslije toga nema natrag - rekao je u dijelu svog izlaganja Mario Lešina, vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka. 

- Raspravit ćemo o ovome pod točkom integralne nagodbe, ali ću vas podsjetiti da ste vi na prošloj sjednici kao doktor ekonomskih znanosti iznijeli brojke da je muzej za vrijeme Meseka ostvario 25 posto dobiti iz vlastitih sredstava, a za vrijeme Morandinija pet posto. Mediji su došli do toga da je 2021. godine vlastiti prihodi bili 9,25 posto, dok su 2017. godine za vrijeme Bojanića Morandinija bili veći 11,1 posto. Toliko o vašim brojkama - istaknuo je Bosilj.

- Ovo je zamjena teza na koje smo navikli. Ako uzimate koronagodinu kao mjerodavnu, onda super. Kako da ostvare prihode ako su zatvoreni? Uzimale su se kao referentne godine prije korone. Do 11,1 posto se došlo s transferima iz države - nakon toga je napustio sjednicu vijeća.

- Mi smo istaknuli dva razloga zašto smo bili protiv rebalansa prošli puta. Potrebno je podsjetiti da je prošlo 10 mjeseci od izbora, a nitko još nije odgovarao za nepravilnosti, nezakonite radnje i štetne odluke koje je donijela bivša vlast. Zbog našeg pritiska prošlo ljeto je osnovano povjerenstvo na koje smo inzistirali tri godine jer su se izvodile investicije bez građevinskih dozvola, primjer rotora kod groblja, a biciklistička staza u Aninoj ulici se također radila protivno struci. Politički je jasno čija je odgovornost, a to je bivšeg gradonačelnika, ali postoji i pravna odgovornost za te odluke jer je netko potpisao te papire za nezakonite investicije. Kakvu poruku šaljemo građanima, ako nema odgovornosti za te radnje. S kojim moralnim pravom sudimo građanima koji ne poštuju propise i zakone. Drugi razlog je bilo zapošljavanje po političkim kriterijima. Nedopustivo je da se s takvom praksom prestaje. Dobili smo od gradonačelnika i zamjenika garancije i obećanja, pokrenuo se postupak pred službeničkim sudom za izgradnju biciklističke staze, sjenice u Poljani Biškupečkoj i rotora kod groblja. Također će se osnovati povjerenstvo koje će utvrditi tko je odgovoran što su se sa službenih stranica vrijeđali građane, blokirali građani na službenim stranicama grada, da se na službenim stranicama vodila politička kampanja bivšeg gradonačelnika i da se povrijedila izborna šutnja - objasnio je Ivan Obadić u ime platforme Budimo grad zašto su se sada odlučili podržati rebalans proračuna.

- Ovo je bila jedna od najboljih rasprava po pitanju izmjena i dopuna proračuna. Nekih 30 sekundi je bilo o tome i primjetio sam i suzu na licu Obadića kada je rekao da će biti za, a vi ste govorili o stvarima koje ne znam kako su bitne. Govorili ste o nezakonitostima i nepravilnostima, a da li ste to prijavili. Skloni ste tome, pokretati prijave i unaprijed suditi pa očekujem da to prijaviti, a ne da čekate da se nešto dogodi. To samo pokazuje samo vaš način razmišljanja. Vi ste u 10 minuta govorili o osnivanjima povjerenstva, a niste govorili o viziji grada putem izmjena i dopuna proračuna - rekao je Damir Habijan.

Rebalans je na kraju izglasan jednoglasno sa 14 glasova za i bez glasova protiv.