REAKCIJA: Općina Vinica se na traženje Roma odrekla svog teritorija i izgubila hidrorentu

Varaždinske vijesti | 15.12.2017. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

- Općina Vinica svim raspoloživim sredstvima osporavat će te od svih nadležnih tijela - župana, Vlade RH i Sabora - zahtijevati stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec dok se svim žiteljima romskog naselja ne promijene adrese, odnosno mjesto prebivališta koje ne može i ne smije biti Donje Vratno - poručuje to načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Podsjeća da se Općina Vinica odrekla dijela svog teritorija upravo na inicijativu i traženje Roma 1992. godine koji su do tada sva svoja prava ostvarivali u Petrijancu. Općinsko vijeće Općine Vinica je 1994. godine na tragu te činjenice i peticije s više od 1.600 potpisa donijelo i konačnu odluku na temelju koje je u skladu sa zakonom i kroz saborsku proceduru proveden postupak izdvajanja tog dijela naselja iz područja općine Vinica. Sabor je 1997. godine usvojio Zakon o područjima županija, gradova i općina RH čime je sporno područje ponovno vraćeno Općini Petrijanec kamo je uvijek i pripadalo. Općina Petrijanec protivila se tom Zakonu te je predala i Zahtjev za ocjenu ustavnosti točke 10. broj 14 (Varaždinska županija - Općina Petrijanec) Zakona o područjima županija, gradova i općina RH no Ustavni sud Republike Hrvatske u cijelosti je odbio njihov zahtjev. - Slijedom Zakona o naseljima, Općina Petrijanec bila je dužna tom naselju odrediti naziv, evidentirati ga i uvrstiti u prostorno-planske dokumente, a što nikada nije učinila.

- Nadalje, Općina Petrijanec slijedom Zakona o naseljima pozvana je na određivanje naziva naselju i dopisom Središnjeg ureda Državne geodetske uprave od svibnja 2011. godine, a kasnije i od Područnog ureda za katastar Varaždin od lipnja 2014. godine što je i dalje ignorirala. U svim tim događanjima najviše, i to financijski, izgubila je Općina Vinica jer je gubitkom dijela teritorija izgubila i status pogranične općine te pravo na tzv. hidrorentu. Čitavo vrijeme ukazivali smo na problem naziva naselja Roma no za nas je neočekivano uslijedio nedopustiv i protuustavan obrat, da li zbog neznanja ili pak upliva određenih političkih struktura u cijeli slučaj, tako da je Ured koji je najprije tražio određivanje naziva naselju u skladu sa zakonom, najvjerojatnije i to pod političkim pritiskom donosio rješenja proturječna svom prvotnom traženju - kaže Kostanjevac.

Dodaje da je Općina Vinica, tragajući za istinom, od pročelnice Područnog ureda za katastar dobila podatak o političkom uplivu tadašnjih najviših županijskih dužnosnika.

- Stoga ću u svojstvu načelnika najprije od odgovornih tražiti stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec, a od župana, Vlade RH i Sabora zatražit ću pokretanje postupka i utvrđivanje odgovornosti za takve nečasne postupke i njihove aktere. Mi u Općini nismo protiv Roma i protiv njihovog naselja, ali Općina kao institucija te njeno predstavničko i izvršno tijelo i svi građani ne moraju trpjeti takve ad hoc slučajeve - poručuje Kostanjevac te ovom prilikom podsjeća i na problem Arboretuma, dječjeg vrtića, županijskih i lokalnih cesta na području općine, zamjene nekretnina (neboder – Arboretum), Motela i sada Roma.

- Ne znam, ali vjerujte postavljam si pitanje, što je sljedeće - pita se Kostanjevac.