REAKCIJA: Općina Vinica se na traženje Roma odrekla svog teritorija i izgubila hidrorentu

Varaždinske vijesti | 15.12.2017. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

- Općina Vinica svim raspoloživim sredstvima osporavat će te od svih nadležnih tijela - župana, Vlade RH i Sabora - zahtijevati stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec dok se svim žiteljima romskog naselja ne promijene adrese, odnosno mjesto prebivališta koje ne može i ne smije biti Donje Vratno - poručuje to načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Podsjeća da se Općina Vinica odrekla dijela svog teritorija upravo na inicijativu i traženje Roma 1992. godine koji su do tada sva svoja prava ostvarivali u Petrijancu. Općinsko vijeće Općine Vinica je 1994. godine na tragu te činjenice i peticije s više od 1.600 potpisa donijelo i konačnu odluku na temelju koje je u skladu sa zakonom i kroz saborsku proceduru proveden postupak izdvajanja tog dijela naselja iz područja općine Vinica. Sabor je 1997. godine usvojio Zakon o područjima županija, gradova i općina RH čime je sporno područje ponovno vraćeno Općini Petrijanec kamo je uvijek i pripadalo. Općina Petrijanec protivila se tom Zakonu te je predala i Zahtjev za ocjenu ustavnosti točke 10. broj 14 (Varaždinska županija - Općina Petrijanec) Zakona o područjima županija, gradova i općina RH no Ustavni sud Republike Hrvatske u cijelosti je odbio njihov zahtjev. - Slijedom Zakona o naseljima, Općina Petrijanec bila je dužna tom naselju odrediti naziv, evidentirati ga i uvrstiti u prostorno-planske dokumente, a što nikada nije učinila.

- Nadalje, Općina Petrijanec slijedom Zakona o naseljima pozvana je na određivanje naziva naselju i dopisom Središnjeg ureda Državne geodetske uprave od svibnja 2011. godine, a kasnije i od Područnog ureda za katastar Varaždin od lipnja 2014. godine što je i dalje ignorirala. U svim tim događanjima najviše, i to financijski, izgubila je Općina Vinica jer je gubitkom dijela teritorija izgubila i status pogranične općine te pravo na tzv. hidrorentu. Čitavo vrijeme ukazivali smo na problem naziva naselja Roma no za nas je neočekivano uslijedio nedopustiv i protuustavan obrat, da li zbog neznanja ili pak upliva određenih političkih struktura u cijeli slučaj, tako da je Ured koji je najprije tražio određivanje naziva naselju u skladu sa zakonom, najvjerojatnije i to pod političkim pritiskom donosio rješenja proturječna svom prvotnom traženju - kaže Kostanjevac.

Dodaje da je Općina Vinica, tragajući za istinom, od pročelnice Područnog ureda za katastar dobila podatak o političkom uplivu tadašnjih najviših županijskih dužnosnika.

- Stoga ću u svojstvu načelnika najprije od odgovornih tražiti stavljanje van snage svih prostorno-planskih dokumenata Općine Petrijanec, a od župana, Vlade RH i Sabora zatražit ću pokretanje postupka i utvrđivanje odgovornosti za takve nečasne postupke i njihove aktere. Mi u Općini nismo protiv Roma i protiv njihovog naselja, ali Općina kao institucija te njeno predstavničko i izvršno tijelo i svi građani ne moraju trpjeti takve ad hoc slučajeve - poručuje Kostanjevac te ovom prilikom podsjeća i na problem Arboretuma, dječjeg vrtića, županijskih i lokalnih cesta na području općine, zamjene nekretnina (neboder – Arboretum), Motela i sada Roma.

- Ne znam, ali vjerujte postavljam si pitanje, što je sljedeće - pita se Kostanjevac.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci