Razmjena iskustava: Članovi austrijskog LAG-a Vulkanland posjetili LAG Sjeverozapad Foto: LAG Sjeverozapad

Razmjena iskustava: Članovi austrijskog LAG-a Vulkanland posjetili LAG Sjeverozapad

I.D./Varaždinske vijesti | 18.10.2016. u 17:11h | Objavljeno u Aktualno

Dvadesetak članova Lokalne akcijske grupe Vulkanland iz austrijske pokrajine Štajerske, boravilo je u ponedjeljak, 17. listopada, u jednodnevnom radnom posjetu Lokalnoj akcijskog grupi Sjeverozapad, kako bi se upoznali s aktivnostima vezanim uz poticanje agroraznolikosti te diverzifikacije poljoprivredne proizvodnje na području ove lokalne akcijske grupe.

Članove Lokalne akcijske grupe Vulkanland, među kojima su bili i načelnici Feldbacha, Klöcha, St. Petera, St. Stefana, Kirchberga i Jagerberga, te zastupnik u štajerskom parlamentu Anton Gangl, pozdravio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad, koji ih je tom prigodom upoznao s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Lepoglave, ali i s vizijom ruralnog razvoja na području LAG-a Sjeverozapad, koji pokriva područje četrnaest jedinica lokalne samouprave u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije.

- Razvoj na području našeg LAG-a temeljimo na Strategiji razvoja koja je usvojena početkom godine. S Lokalnom akcijskom grupom Vulkanland imamo mnoge sličnosti, stoga je suradnja koju smo započeli prošle godine dragocjena za naše članove. Današnji uzvratni posjet pokazuje da upravo kroz razmjenu iskustava dobre prakse u ruralnom razvoju možemo graditi još čvršće odnose suradnje između naše dvije lokalne akcijske grupe – istaknuo je Škvarić.

Tijekom radnog posjeta članovi LAG-a Vulkanland u Lepoglavi su razgledali jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj – Gaveznicu, geološki spomenik prirode i nalazište poludragog kamena – lepoglavskog ahata, a potom su posjetili Poljoprivrednu zadrugu Varaždinsko povrće u Vidovcu, jednu od nositelja moderne poljoprivredne proizvodnje u Varaždinskoj županiji. Tom je prigodom posebno istaknuta važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača, ulaganja u moderni strojni park te kreiranje regionalnih poljoprivrednih brendova.

- Naše je iskustvo pokazalo kako će kupci radije kupovati lokalne poljoprivredne proizvode s kontroliranim porijeklom, čak i ako su nešto skuplji od onih s nepoznatim porijeklom. Veseli me stoga da je takva poslovna filozofija usvojena i na području vašeg LAG-a, u što smo se imali prigodu uvjeriti u Vidovcu – naglasio je mag. Michael Fend, menadžer u Razvojnoj agenciji Vulkanland.

Članovi ove lokalne akcijske grupe, koja djeluje na području južne Štajerske, razgledali su i Varaždin, a na povratku u Austriju posjetili su Poljoprivredno gospodarstvo Bistrović u Gornjem Vratnu, gdje im je predstavljen proizvodni proces u mini mljekari ovog uzornog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, te vinariju obitelji Pungračić.

- Današnji posjet članova LAG-a Vulkanland pokazao je kako i mi možemo ponuditi primjere dobre prakse, posebice one koji se odnose na udruživanje i okupljanje malih proizvođača kao i stvaranje dodane vrijednosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Ovaj je uzvratni posjet učvrstio dobre veze između naše dvije lokalne akcijske grupe te je svakako novi poticaj za daljnju suradnju u projektima ruralnog razvoja – naglasio je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.