Razmatra se otvaranje post-Covid ambulante u varaždinskoj bolnici Foto: VV arhiva / ilustracija

Razmatra se otvaranje post-Covid ambulante u varaždinskoj bolnici

| 2.2.2021. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

Dugotrajne posljednice koronavirusa na zdravlje onih koji su se oporavili od Covid-19 infekcije i dalje su nepoznanica, a sve se više govori o post-Covid sindromu.

Razne studije kao najčešće simptome navode otežano disanje, bol u grudima, suhi kašalj, dugotrajan gubitak osjeta okusa i mirisa, kroničan umor, malaksalost, poremećaj pamćenja i koncentracije, noćno znojenje, bolove u mišićima i zglobovima, nesanicu, glavobolje, kožni osip ili gubitak kose, ali i anksioznost i depresiju.

- Riječ je o različitim simptomima koji se javljaju nakon prebolijevanja Covida-19, pa čak i više mjeseci po završetku bolničkog liječenja. Mi još ni ne znamo kako će se ponašati pacijenti koji imaju tzv. post-Covid sindrom. Kako je u OB Varaždin bio hospitaliziran veliki broj pacijenata oboljelih od Covida-19, za očekivati je da će nam se povratno javiti i veliki broj bolesnika s određenim smetnjama. Već sada se takvi pacijenti svakodnevno javljaju u našu ustanovu. Trenutno ih obrađuju liječnici onih specijalnosti na čijem su se odjelu inicijalno nalazili na liječenju te ovisno o njihovoj simptomatologiji. Isto tako na Kriznom stožeru Opće bolnice Varaždin, ali i s resornim ministarstvom razgovarali smo i razmatra se mogućnost otvaranja posebne ambulante za liječenje tih pacijenata s post-Covid sindromom – najavio je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.