RAZGOVOR: Ravnatelj topličke Specijalne bolnice Denis Kovačić o stanju u kojem se bolnica nalazi

| 21.5.2018. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

Osim što su zbog velike količine oborina protekli ponedjeljak poplavljene ceste na području grada Varaždinske Toplice, poplavljeni su i prostori Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Premda je nakon par dana stanje u bolnici vraćeno u normalu, ravnatelj Denis Kovačić kaže da se šteta prouzročena poplavom još uvijek utvrđuje.

Najviše stradale Terme

Podsjetimo, podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je varaždinska meteorološka postaja toga dana u pijepodnevnim satima izmjerila da je u Varaždinu palo oko 20 litara kiše po kvadratnom metru. To je, naime, najbliža postaja Varaždinskim Toplicama no zbog odraza na radaru može se zaključiti da je u samim Varaždinskim Toplicama palo i više od toga.
Kako pojašnjava ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Terme su kao objekt najniže pa se sva voda s okolnih područja slila ondje, zbog čega je taj objekt naviše stradao.

Poplavljen je bio cijeli podrumski prostor gdje se inače obavlja fizikalna terapija, odnosno elektroterapija i radna terapija te najvećim dijelom i prostor rendgen dijagnostike. Najviše je štete nastalo na zidovima, podu i namještaju, dok aparati srećom nisu oštećeni. Voda je nadirala sa svih strana, iz zidova i odvoda, a veća je šteta spriječena zahvaljujući djelatnicima bolnice koji su brzo reagirali.

- Intervenirali su na najbolji mogući način, na vrijeme sklonili sve aparate, iskopčali sve, te nije bilo većih problema. Ipak, prostor je i dalje vlažan unatoč tome što je voda ispumpana i prostor osušen - rekao je ravnatelj.

Zbog poplavljenog terapijskog prostora, morale su biti odgođene i neke terapije.
- Terapije se nisu obavljale za ambulantne pacijente, no bolnički su pacijenti normalno obavljali terapije na odjelu bez obzira na poplavu - naveo je Kovačić.

Kaže da je potrebno razmišljati o izradi plana prevencije kako se ponovno ne bi dogodilo nešto slično.

- Sa strukom treba vidjeti na koji bi se način napravio preventivni plan. Treba poraditi na sustavu odvodnje, a o tome moramo sjesti s predstavnicima Grada i nadležnim institucijama kao što su Županijska uprava za ceste i Hrvatske vode i vidjeti što se može napraviti da se spriječi ponavljanje incidenta - rekao je.

Što o svemu kaže ravnatelj bolnice Denis Kovačić čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti