RAZGOVOR Mario Lešina: "Treba li usitinu natječaj za direktora, čak i ako bi mogao ugroziti višemilijunsko ulaganje?"

| 18.10.2021. u 15:19h | Objavljeno u Aktualno

Uoči raspada donedavne varaždinske koalicije, platforma Budimo grad često je ukazivala na nužnost žurnog raspisivanja natječaja za direktore gradskih poduzećima i ustanovama, a sve kako bi odmaknulo od ranije prakse. O tome kakva je ona zaista bila, odnosno je li uistinu bila toliko problematična kako se danas tvrdi, razgovarali smo s Mariom Lešinom, poduzetnikom te gradskim i županijskim vijećnikom, donedavnim predsjednikom nadzornog odbora varaždinskog Tehnološkog parka, koji je, uz HNK u Varaždinu, posebno zapeo za oko donedavnom koalicijskom partneru SDP-a i Reformista.

Zašto nije bio raspisan javni natječaj za direktora TPV-a, što posebno zamjeraju neki u platformi Budimo grad?

- Predsjednik nadzornog odbora TPV-a postao sam početkom 2018. kada je Karlo Kukec već bio direktor. Naime, ranije je bio imenovan za v.d. direktora s obzirom da je s te funkcije naprasno otišao dotadašnji direktor. Zakon o trgovačkim društvima, međutim, ne pozna institut vršitelja dužnosti ili privremenog direktora, nego samo odgovornu osobu koja zastupa društvo. No, što je zapravo najvažnije, u to vrijeme su bili raspisani natječaju za javnu nabavu vezani za projekt Rekonstrukcija i obnova Tehnološkog parka (RiO), koji je bio poduprijed od fondova u 100%-tnom iznosu i koji je imao strogo definirane rokove završetka. Radi se o iznosu većem od 15 milijuna kuna. Moja procjena je bila da nije oportuno raspisivati natječaj za direktora s obzirom da bi novi direktor trebao vremena za uhodavanje, a prioritet je bio realizacija projekta RiO. Kompetencije za provođenje tog projekta, prije svega poznavanje sustava javne nabave, tijeka predfinanciranja i financiranja projekta i načina funkcioniranja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) gospodine Kukec je imao jer je kao zaposlenik TPV jveć sudjelovao u cijelom nizu projekata koji su uključivali i jabne nabave i SAFU kao instituciju te je dobro poznavao njihovo funkcioniranje. U tom trenutku, kako sam zaključio, postojao je rizik da imenovanje novog direktora može donijeti gubitak dragocjenog vremena i da se tom riziku nema potrebe izlagati, odnosno da Kukec, kao direktor, treba nastaviti taj projekt. Tim više što je zaposlenik TPV od 2008. godine, odnosno od samog početka. S time se stoga lako složila i Skupština. Osim toga, nije potrebno raspisivati natječaj za mjesto direktora TPV, nego to može učiniti Skupština izravno. Uostalom, treba li po svaku cijenu natječaj pa čak i ako bi to moglo ugroziti višemilijunsko ulaganja, ako imate osobu iz društva koja ga može voditi, a Kukec je godinama bio zamjenik direktora, politički neangažiran? Treba li dizati tenzije u društvu zbog toga što takva osoba vodi poduzeće ili zapravo biti sretan što je tu?

Je li se takav vaš stav, odnosno odluka pokazala ispravnom?

Odluka pokazala ispravnom, što se vidjelo s odmakom od dvije godine. Grad je dobio imovinu vrijednu više od 15 milijuna kuna, projekt je završen bez penalizacije i sporova. Radi se o vrlo reprezentivnoj zgradi, zahvaljujući je ne samo osjetno povećana kvadratura TPV-a, nego i obnovljena postojeća. A to nije napravljeno tijekom mandata prethodna dva direktora, Petrovića i Boraka, koji nisu uspjeli završiti projekt TPV 2.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u