Štromar je prvi paket službeno uručio ravnateljici OŠ Beletinec, najmanje osnovne škole u županiji Foto: Krešimir Đurić

Ravnateljima županijskih osnovnih škola podijeljena 1.402 micro:bit računala

| 11.5.2017. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelji osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija danas su na sastanku sa županom Predragom Štromarom preuzeli sveukupno 1.402 BBC micro:bit računala za sve učenike 5. razreda i nastavnike koji će obavljati edukaciju.

- Podijelili smo mikro računala pomoću koji se može učiti programiranje. Jedina smo županija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih regija u svijetu koja je uvela obavezno učenje programiranja za učenike 5. razreda pomoću ovih računala. Ne želimo više čekati državu i njenu reformu školstva, mi moramo imati naprednije alate kako bi naši učenici za 10-15 godina, kad počnu raditi, već imali znanje o programiranju. Očekujem da će za za 10-15 godina više od 30 posto radnika na svom poslu morati barem djelomično znati programirati - naglasio je Štromar te zahvalio Rujani Bakić, glavnoj tajnici Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) s kojim je ovaj projekt dogovoren i čiji će stručnjaci educirati 124 nastavnika i ravnatelja.

- Ja sam sa svojim pročelnicima već bio na edukaciji i uvjerili smo se da je programiranje vrlo zanimljivo i vrlo jednostavno ako imate dobre edukatore - napomenuo je Štromar i naglasio da će učenici micro:bit računala dobiti u trajno vlasništvo.

- Iduće godine će ih dobiti i sljedeća generacija učenika 5. razreda. Nadam se da ćemo kroz 3-4 godine osigurati ova računala ne samo za učenike, nego i za obitelji kako bi svaki učenik stariji od 8-9 godina imao ovakvo računalo. Vrijednost projekta je neograničena. Mi smo uložili oko 250.000 kuna, no u protekla dva mjeseca u ovaj je projekt uloženo iznimno mnogo truda i energije. U potpunosti smo iskoristili potencijal i to mi je drago, a vidim da naši ravnatelji prihvaćaju nove ideje i provode ih u praksi, što je i najvažnije - rekao je Štromar.

Rujana Bakić istaknula je da micro:bit računala postoje već neko vrijeme, ali su nešto novo u Hrvatskoj.

- Sve su to pokrenuli BBC, Microsoft, Amazon i druga velika imena koji su uvidjeli da jedan tako mali uređaj može puno pomoći djeci da uđu u svijet programiranja, ali i nauče razne druge STEM vještine te usvoje način razmišljanja koji je primjereniji novom dobu. To znači da učenje treba biti veselje, da mogu griješiti, ponavljati, a u tom pogledu micro:bit ima jako velike mogućnosti, iako je malen i nije skup - pojasnila je R. Bakić, dodavši da su u IRIM-u te mogućnosti prepoznali kad su vidjeli da se dijeli u Velikoj Britaniji u kojoj je dosad, uz Island, jedino prisutan.

- Sada njegovo uvođenje najavljuju u Nizozemskoj i Singapur, tako da moram reći da je Varaždinska županija ne samo najnaprednija u Hrvatskoj, već se može mjeriti i sa svjetskim velikanima u edukaciji. Presretni smo što smo pronašli takvog partnera koji je zainteresiran i spreman za suradnju i ulaganje vlastitih sredstava. Mi smo već ranije, nakon jedne od najvećih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj, skupili jako puno sredstava te, dodajući vlastita sredstva, podijelili micro:bit računala školama koje su se javile. Planiramo ih podijeliti na razini cijele Hrvatske, no nažalost, zasad nemamo odgovor države kada bi se to moglo dogoditi i je li spremna investirati zajedno s nama. Varaždinska županija je nadmašila naša očekivanja i pokazala da se može ako se želi te znamo da će i daljnja suradnja biti izvrsna - istaknula je Rujana Bakić.

Štromar je napomenuo da učenje programiranja počinje idući tjedan u školama kojima je osnivač Varaždinska županija, a osvrnuo se i na učenike varaždinskih gradskih škola.

- U gradu Varaždinu, nažalost, zbog nedonošenja proračuna nije mogla biti dogovorena suradnja, no odmah nakon izbora i Varaždin će se uključiti u ovaj projekt - najavio je Štromar.

Sukladno nedavno potpisanom Sporazumu s Varaždinskom županijom, Institut za razvoj i inovativnost mladih će održati osam besplatnih edukacijskih radionica za ravnatelje škola i učitelje, a prve su održane odmah nakon podjele micro:bit računala ravnateljima u Prvoj gimnaziji Varaždin.