Ravnatelj varaždinske bolnice o koronavirusu: Nema razloga za paniku Foto: OB Varaždin

Ravnatelj varaždinske bolnice o koronavirusu: Nema razloga za paniku

Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

- Na području Hrvatske za sad ne postoji ni jedan detektirani slučaj zaraze koronavirusom i osobno smatram kako u ovom trenutku nema razloga za paniku, ali isto tako ne smijemo zanemariti da se pojavila nova bolest o kojoj još nemamo sva saznanja i koja u konačnici ipak ima relativno visoku stopu smrtnosti i te isto tako visoki postotak komplikacija - istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Opća bolnica Varaždin postupa strogo prema napucima Ministarstva zdravstva, a usko surađujemo i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te našim županijskim zavodom. U samom Ministarstvu osnovan je Krizni stožer putem kojeg se odvija sva komunikacija vezana uz potencijalnu zarazu koronavirusom – objasnio je Kudelić te dodao kako je svaka bolnica dužna izraditi Postupnik za postupanje u kriznim situacijama, konkretno u postupanju s infektološkim bolesnicima, što je i Opća bolnica Varaždin donijela.

obv_korona_virus_2_kudelic.JPG

Kao i sve druge ustanove na području Republike Hrvatske, i OB Varaždin poduzela je određene radnje u smislu osiguranja prostora i uvjeta za smještaj takvih potencijalno zaraženih bolesnika, kao i nabavke potrebe zaštitne opreme i sredstava za zaštitu svojih djelatnika.

- U slučaju sumnje na zarazu koronavirusom ili drugim visoko infektivnim agensom, takvog pacijenta koji zatraži liječničku pomoć u našoj ustanovi mi ćemo izolirati. Apeliramo također, gdje god je to moguće da se napravi kontakt bez direktnog dolaska u prostore u kojima se obavlja hitna medicinska zaštita kako ne bi došlo do potencijalne zaraze drugih bolesnika. Iz tog razloga mi smo na ulaske u hitne prijeme stavili obavijest za takve bolesnike kod kojih zaista anamnestički postoji sumnja na zarazu koronavirusom, da ih se uputi na našu portu, te da se uspostavi kontakt direktno s epidemiologom koji će utvrditi je li riječ o pacijentu koji je sumnjiv na takvu zarazu ili nije. Ako nije, što je većinom slučaj, onda se radi o sezonskoj gripi. Ukoliko postoji sumnja, pacijent se u pratnji našeg medicinskog osoblja, koje se mora presvući u posebnu zaštitnu odjeću i obuću, otprati u prostor za izolaciju. Tamo je medicinski zbrinut i uzimaju se uzorci koji se promptno šalju u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". U prosjeku od oko šest sati trebali bi dobiti nalaz i informaciju je li pacijent pozitivan ili nije – objasnio je ravnatelj.

obv_korona_virus_5.JPG

- Porodica koronavirusa medicini je poznata već pedesetak godina, a riječ je o virusima koji kruže između životinjskog svijeta, sisavaca, ptica, a poneki uzrokuju bolest kod ljudi. To su najčešće nekakve blaže kliničke slike, tipa obične prehlade, a s vremenom se pojave, kao što se prije 18 godina pojavio virus SARS-a ili prije 8 godina virus koji je uzrokovao bliskoistočni respiratorni sindrom s visokom smrtnosti, i sad ovaj noviji – to su virusi koji trenutačno imaju veći patogeni potencijal i virulenciju, objasnila je v.d. voditelja Odjela za infektologiju OB Varaždin Elizabeta Dvorski, dr. med., spec. infektolog.

obv_korona_virus_3_dvorski.JPG

- Svakodnevno dobivamo upute, svi smo u kontaktu s dežurnim epidemiolozima i Ministarstvom zdravstva. Iako se zasad čini da je epidemija pod kontrolom jer se registriraju kontakti i povratnici i sekundarni kontakti oboljelih i oni su pod nadzorom, mi moramo biti spremni za svaku situaciju. Prema informacijama koje dobivamo od stručnjaka iz Kine, Svjetske zdravstvene organizacije te Svjetskog centra za zaštitu i suzbijanje infekcija, riječ je o respiratornoj bolesti koja može imati različite kliničke slike – od blažih infekcija do onih težih, s teškim upalama pluća, s akutnim respiratornim zatajenjem i na kraju sa smrtnim ishodom. Procjenjuje se da je trenutačno brojka oboljelih oko 25 tisuća, a smrtnih je slučajeva zabilježeno oko 500. Za usporedbu, u Hrvatskoj je u ovoj sezoni gripe prijavljeno oko 5,5 tisuća oboljelih, a broj oboljelih je vrlo vjerojatno veći od toga – izjavila je Dvorski te naglasila kako je u Hrvatskoj gripa još uvijek aktualniji problem nego korona.

- Imamo puno oboljelih, dosta komplikacija, a to su najčešće pneumonije koje su preventabilne cjepivom. Sad smo se malo okrenuli koroni, ali ovaj nam je problem još uvijek bliskiji i nastojimo ga riješiti – zaključila je Dvorski.

Veliku ulogu u ovoj situaciji imaju i epidemiološke službe koje pomažu cijelom zdravstvenom sustavu da se smanji širenje samog virusa, a ukoliko i dođe do zaraze na našem području, da se osoba adekvatno obradi i stavi pod zdravstveni nadzor.

>> U Varaždinu nema sumnje na korona virus, a povratnici iz Kine su pod nadzorom

- Uvijek moramo biti oprezni, jer svijet je jedno veliko globalno selo, svi smo povezani. Granice su otvorene, može se dogoditi, kao i u svakoj državi, dolazak zaraženog pacijenta. Stoga ovim putem apeliram da svi koji imaju bilo kakvu sumnju da bi možda zbog epidemiološke anamneze mogli biti zaraženi koronavirusom, a to su prvotno povratnici iz Kine i osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima negdje u zemljama Azije, da se najprije nama jave u našu službu, odnosno na naš broj pripravnosti 099 211 9802. Po toj dojavi mi uzimamo epidemiološku anamnezu i njegovu osobnu anamnezu te kontaktiramo osobno sa službama, upravo s infektolozima, i usmjeravamo ciljano pacijente da se javljaju na određeno i propisano mjesto koje je bolnica odredila za prijem i obradu takvih pacijenata – objasnila je voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr.med., spec.epidemiolog.

obv_korona_virus_6_dvorski_cusek.JPG

obv_korona_virus_4.JPG

koronavirus_infografika.jpg