Ravnatelj varaždinske bolnice o koronavirusu: Nema razloga za paniku Foto: OB Varaždin

Ravnatelj varaždinske bolnice o koronavirusu: Nema razloga za paniku

Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

- Na području Hrvatske za sad ne postoji ni jedan detektirani slučaj zaraze koronavirusom i osobno smatram kako u ovom trenutku nema razloga za paniku, ali isto tako ne smijemo zanemariti da se pojavila nova bolest o kojoj još nemamo sva saznanja i koja u konačnici ipak ima relativno visoku stopu smrtnosti i te isto tako visoki postotak komplikacija - istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Opća bolnica Varaždin postupa strogo prema napucima Ministarstva zdravstva, a usko surađujemo i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te našim županijskim zavodom. U samom Ministarstvu osnovan je Krizni stožer putem kojeg se odvija sva komunikacija vezana uz potencijalnu zarazu koronavirusom – objasnio je Kudelić te dodao kako je svaka bolnica dužna izraditi Postupnik za postupanje u kriznim situacijama, konkretno u postupanju s infektološkim bolesnicima, što je i Opća bolnica Varaždin donijela.

obv_korona_virus_2_kudelic.JPG

Kao i sve druge ustanove na području Republike Hrvatske, i OB Varaždin poduzela je određene radnje u smislu osiguranja prostora i uvjeta za smještaj takvih potencijalno zaraženih bolesnika, kao i nabavke potrebe zaštitne opreme i sredstava za zaštitu svojih djelatnika.

- U slučaju sumnje na zarazu koronavirusom ili drugim visoko infektivnim agensom, takvog pacijenta koji zatraži liječničku pomoć u našoj ustanovi mi ćemo izolirati. Apeliramo također, gdje god je to moguće da se napravi kontakt bez direktnog dolaska u prostore u kojima se obavlja hitna medicinska zaštita kako ne bi došlo do potencijalne zaraze drugih bolesnika. Iz tog razloga mi smo na ulaske u hitne prijeme stavili obavijest za takve bolesnike kod kojih zaista anamnestički postoji sumnja na zarazu koronavirusom, da ih se uputi na našu portu, te da se uspostavi kontakt direktno s epidemiologom koji će utvrditi je li riječ o pacijentu koji je sumnjiv na takvu zarazu ili nije. Ako nije, što je većinom slučaj, onda se radi o sezonskoj gripi. Ukoliko postoji sumnja, pacijent se u pratnji našeg medicinskog osoblja, koje se mora presvući u posebnu zaštitnu odjeću i obuću, otprati u prostor za izolaciju. Tamo je medicinski zbrinut i uzimaju se uzorci koji se promptno šalju u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". U prosjeku od oko šest sati trebali bi dobiti nalaz i informaciju je li pacijent pozitivan ili nije – objasnio je ravnatelj.

obv_korona_virus_5.JPG

- Porodica koronavirusa medicini je poznata već pedesetak godina, a riječ je o virusima koji kruže između životinjskog svijeta, sisavaca, ptica, a poneki uzrokuju bolest kod ljudi. To su najčešće nekakve blaže kliničke slike, tipa obične prehlade, a s vremenom se pojave, kao što se prije 18 godina pojavio virus SARS-a ili prije 8 godina virus koji je uzrokovao bliskoistočni respiratorni sindrom s visokom smrtnosti, i sad ovaj noviji – to su virusi koji trenutačno imaju veći patogeni potencijal i virulenciju, objasnila je v.d. voditelja Odjela za infektologiju OB Varaždin Elizabeta Dvorski, dr. med., spec. infektolog.

obv_korona_virus_3_dvorski.JPG

- Svakodnevno dobivamo upute, svi smo u kontaktu s dežurnim epidemiolozima i Ministarstvom zdravstva. Iako se zasad čini da je epidemija pod kontrolom jer se registriraju kontakti i povratnici i sekundarni kontakti oboljelih i oni su pod nadzorom, mi moramo biti spremni za svaku situaciju. Prema informacijama koje dobivamo od stručnjaka iz Kine, Svjetske zdravstvene organizacije te Svjetskog centra za zaštitu i suzbijanje infekcija, riječ je o respiratornoj bolesti koja može imati različite kliničke slike – od blažih infekcija do onih težih, s teškim upalama pluća, s akutnim respiratornim zatajenjem i na kraju sa smrtnim ishodom. Procjenjuje se da je trenutačno brojka oboljelih oko 25 tisuća, a smrtnih je slučajeva zabilježeno oko 500. Za usporedbu, u Hrvatskoj je u ovoj sezoni gripe prijavljeno oko 5,5 tisuća oboljelih, a broj oboljelih je vrlo vjerojatno veći od toga – izjavila je Dvorski te naglasila kako je u Hrvatskoj gripa još uvijek aktualniji problem nego korona.

- Imamo puno oboljelih, dosta komplikacija, a to su najčešće pneumonije koje su preventabilne cjepivom. Sad smo se malo okrenuli koroni, ali ovaj nam je problem još uvijek bliskiji i nastojimo ga riješiti – zaključila je Dvorski.

Veliku ulogu u ovoj situaciji imaju i epidemiološke službe koje pomažu cijelom zdravstvenom sustavu da se smanji širenje samog virusa, a ukoliko i dođe do zaraze na našem području, da se osoba adekvatno obradi i stavi pod zdravstveni nadzor.

>> U Varaždinu nema sumnje na korona virus, a povratnici iz Kine su pod nadzorom

- Uvijek moramo biti oprezni, jer svijet je jedno veliko globalno selo, svi smo povezani. Granice su otvorene, može se dogoditi, kao i u svakoj državi, dolazak zaraženog pacijenta. Stoga ovim putem apeliram da svi koji imaju bilo kakvu sumnju da bi možda zbog epidemiološke anamneze mogli biti zaraženi koronavirusom, a to su prvotno povratnici iz Kine i osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima negdje u zemljama Azije, da se najprije nama jave u našu službu, odnosno na naš broj pripravnosti 099 211 9802. Po toj dojavi mi uzimamo epidemiološku anamnezu i njegovu osobnu anamnezu te kontaktiramo osobno sa službama, upravo s infektolozima, i usmjeravamo ciljano pacijente da se javljaju na određeno i propisano mjesto koje je bolnica odredila za prijem i obradu takvih pacijenata – objasnila je voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr.med., spec.epidemiolog.

obv_korona_virus_6_dvorski_cusek.JPG

obv_korona_virus_4.JPG

koronavirus_infografika.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci