Ravnatelj Trut: "Pokazali ste doista naše veliko srce Ukrajincima"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

- U prihvatnom centru u Areni trenutno se nalazi pet osoba, u Domu II u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama smješteno je 100 osoba, u Hotelu Turist 64, a privatno 178 osoba. Također, 45 učenika pohađa naše škole, a od tog broja 44 učenika uključeni su u nastavu u osnovnim školama, a jedan učenik nastavu pohađa u Prvoj gimnaziji Varaždin. S današnjim danom imamo 291 zahtjev za privremenom zaštitom, a devet osoba iz Ukrajine prijavilo se na Zavod za zapošljavanje. Nastojimo svima izaći u susret kako bi se ti ljudi zbog nesretne agresije u Ukrajini kod nas osjećali što bolje i komotnije - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare koja je danas održana ispred prihvatnog centra u Areni Varaždin.

Nakon što su obišli prihvatno-tranzitne centre u Međimurskoj županiji te granični prijelaz Goričan, kamo je došao jedan autobus s raseljenim osobama iz Ukrajine, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt u pratnji varaždinskog župana i njegove zamjenice Silvije Zagorec, ujedno i načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, te predstavnicima civilne zaštite, Crvenog križa i PU varaždinske, obišli su prihvatni centar u varaždinskoj Areni te smještajni kapacitet u Varaždinskim Toplicama.

S obzirom da su smještajni kapaciteti u Varaždinskim Toplicama i Hotelu Turist puni, župan Stričak pozvao je sve stanovnike naše županije koji imaju stan, kuću ili vikendicu koju ne koriste da se jave civilnoj zaštiti i daju te objekte na raspolaganje za smještaj raseljenih Ukrajinaca.

Trut je rekao kako je u ovom trenutku 11.200 osoba iz Ukrajine ušlo u Hrvatsku.

- Najveći dio njih u našu državu ulazi upravo preko graničnog prijelaza Goričan, a veliki dio njih dolazi u ovaj prihvatni centar u Areni koji je napravljen doista "po knjizi", onako kako treba biti te su svi koji ovdje dolaze i zatraže pomoć zbrinuti na najbolji mogući način. U ovom trenutku većina raseljenih Ukrajinaca smještena je u privatnom smještaju, čak 80 posto, što je i psihološki najbolje za njih - rekao je Trut i podsjetio kako je Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo poziv za sve naše sugrađane koji žele i imaju smještajne kapacitete na raspolaganju, da im se jave kako bi što više osoba iz Ukrajine mogli smjestiti privatno.

- Država se pobrinula da će, osim ovog solidarnog djela, nadoknati troškove koje će imati vlasnici. Sve pohvale Varaždinskoj županiji, civilnoj zaštiti Varaždinske županije i županu jer smo doista pokazali naše veliko srce prema svim Ukrajincima koji dolaze ovdje - rekao je Trut.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zadovoljan je koordinacijom svih službi na terenu sjeverozapadne Hrvatske.

- Jako sam zadovoljan s onim što sam vidio. Vodi se računa o najranjivijim skupinama, s čime ovo područje itekako ima iskustva, i zato želim svim stanovnicima Varaždinske županije zahvaliti na solidarnosti koju pokazuju u ovim trenucima - rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i dodao kako još uvijek postoji potreba za prevoditeljima.

Hvala svima koji su se prijavili kako bi pomogli u komunikaciji s raseljenim osoba, no prevoditelja još uvijek trebamo. Pozivamo sve koji znaju ukrajinski da nam se jave kako bi ih uključili u volontiranje ili profesionalni odnos rada s osobama iz Ukrajine.

- Zahvaljujem pripadnicima civilne zaštite, policije, Crvenog križa, zaposlenicima naših zdravstvenih ustanova te osnovnih i srednjih škola, braniteljima, vatrogascima i građanima koji su pomogli raseljenim osobama iz Ukrajine. Smatram da je naš sustav i u ovoj krizi reagirao kvalitetno i brzo te sve dobro funkcionira. Iza nas je iskustvo Domovinskog rata, migrantska kriza, dva razorna potresa, požari u Dalmaciji, niz poplava od Karlovca, Gunje, Vrgorca, epidemija koronavirusa, i sada prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine. Sve te situacije koje su snašle naš narod kroz zadnjih 30 godina naučile su nas da budemo u kriznim situacijama što otporniji i brzo reagiramo. Upravo zbog toga smatram da i dalje moramo ulagati u sve sastavnice zaštite i spašavanja kako bismo bili još otporniji jer često se pitam: "Što je sljedeće?". Stoga me veseli da je Vlada tijekom prošle godine donijela odluku o izgradnji pet Regionalna centra civilne zaštite u Hrvatskoj, od kojih će se jedan graditi upravo u Varaždinu. Ta će investicija naše društvo učiniti sigurnijim, ali će i sve te sastavnice civilne zaštite i spašavanja moći daleko kvalitetnije odrađivati svoje zadaće. Da imamo taj centar, ovaj prihvatni centar bi bio najvjerojatnije smješten sada tamo, gdje bi s jedne pozicije sve naše službe mogle kvalitetnije djelovati i pružati pomoć raseljenim Ukrajincima - rekao je Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci