Porezna uprava: Troškovi zbrinjavanja otpada podliježu oporezivanju PDV-om po stopi 25 posto

Napisao/la: vv -

Zar je moguće da sva komunalna poduzeća u Hrvatskoj, koja se bave prikupljanjem i zbrinjavanjem otpada, rade krivo kad na računima navode jednu ili dvije stavke na koje obračunavaju PDV isključivo po stopi od 13 posto, dok jedino ispravno postupaju varaždinska Čistoća i Ivkom, koji na stavku zbrinjavanja obračunavaju i 25 posto? Da je to itekako moguće, vjeruju, naravno, u spomenutim komunalnim poduzećima, ali u tome ih čvrsto podupiru i njihovi (većinski) vlasnici, gradovi Varaždin i Ivanec, koji za to nude i ključan argument.

- Naravno da podupiremo sadašnji način ispostavljanja računa za otpad i obračuna PDV-a jer za to imamo itekako dobar razlog. Naime, još u srpnju prošle godine zatraženo je pojašnjenje u svezi primjene snižene stope PDV-a na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, budući da je Čistoća uputila zahtjev za povrata PDV-a na razliku obračunatog, prijavljenog i plaćenog PDV-a po stopi od 25 posto na uslugu zbrinjavanja otpada. U odgovoru se, uz ostalo, navodi da je „neosporno da troškovi koji utječu na formiranje cijene - kao što su, primjerice, troškovi za nabavu i održavanje opreme za prikupljanje otpada, troškovi prijevoza otpada, troškovi zbrinjavanja otpada i slično – podliježu oporezivanju PDV-om po stopi 25 posto s obzirom da nisu navedeni u članku 38. Stavu 3 Zakona o PDV-u, kojim su propisane isporuke oporezivane PDV-om po stopi od 13 posto“. Ovaj je odgovor vrlo jasan i ne vidim prostora za bilo kakva druga ili drukčija tumačenja - ukazuje Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, napominjući da se očigledno razlikuje javna usluga, ali i ona koja to nije, prvenstveno deponiranje na odlagališta koja, uostalom, ističu na svojim računima PDV od 25 posto.

Osim što je jasan, kako dodaje, navedeni je odgovor dobiven i od mjerodavne institucije, odnosno osobe, i to pomoćnika ministra financija i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše.

- Dakle, to je najmjerodavnije tijelo po pitanju PDV-a, koje je prethodno zatražilo i očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, što se također vidi iz odgovora koji smo primili - upozorava Avar, napominjući da su postojeće odluke provjerene tijekom inspekcijskog nadzora provedenog prošle godine.

S obzirom na to, odbacuje tumačenja prema kojima na računima za komunalni otpad treba stajati samo jedna stopa PDV-a, i to od 13 posto, kao što smo iščitali iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojeg smo ranije objavili.

- Ako su propisi jasni, a trebali bi biti, onda ne bi se trebalo događati da ih svatko tumači kako želi, pri čemu neki, očigledno, postupaju populistički. Zato bismo i mi voljeli da se ovo pitanje uredi jer se nekima čini da mi radimo mimo propisa ili da ne bismo htjeli da i naši računi budu niži, što nikako nije tako - veli Avar, koji se nada da će se ova situacija srediti kako ne bi bila povod nezadovoljstvu ili prosvjedima.

pdv_otpa_porezna_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.