Porezna uprava: Troškovi zbrinjavanja otpada podliježu oporezivanju PDV-om po stopi 25 posto

vv | 26.3.2019. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Zar je moguće da sva komunalna poduzeća u Hrvatskoj, koja se bave prikupljanjem i zbrinjavanjem otpada, rade krivo kad na računima navode jednu ili dvije stavke na koje obračunavaju PDV isključivo po stopi od 13 posto, dok jedino ispravno postupaju varaždinska Čistoća i Ivkom, koji na stavku zbrinjavanja obračunavaju i 25 posto? Da je to itekako moguće, vjeruju, naravno, u spomenutim komunalnim poduzećima, ali u tome ih čvrsto podupiru i njihovi (većinski) vlasnici, gradovi Varaždin i Ivanec, koji za to nude i ključan argument.

- Naravno da podupiremo sadašnji način ispostavljanja računa za otpad i obračuna PDV-a jer za to imamo itekako dobar razlog. Naime, još u srpnju prošle godine zatraženo je pojašnjenje u svezi primjene snižene stope PDV-a na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, budući da je Čistoća uputila zahtjev za povrata PDV-a na razliku obračunatog, prijavljenog i plaćenog PDV-a po stopi od 25 posto na uslugu zbrinjavanja otpada. U odgovoru se, uz ostalo, navodi da je „neosporno da troškovi koji utječu na formiranje cijene - kao što su, primjerice, troškovi za nabavu i održavanje opreme za prikupljanje otpada, troškovi prijevoza otpada, troškovi zbrinjavanja otpada i slično – podliježu oporezivanju PDV-om po stopi 25 posto s obzirom da nisu navedeni u članku 38. Stavu 3 Zakona o PDV-u, kojim su propisane isporuke oporezivane PDV-om po stopi od 13 posto“. Ovaj je odgovor vrlo jasan i ne vidim prostora za bilo kakva druga ili drukčija tumačenja - ukazuje Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, napominjući da se očigledno razlikuje javna usluga, ali i ona koja to nije, prvenstveno deponiranje na odlagališta koja, uostalom, ističu na svojim računima PDV od 25 posto.

Osim što je jasan, kako dodaje, navedeni je odgovor dobiven i od mjerodavne institucije, odnosno osobe, i to pomoćnika ministra financija i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše.

- Dakle, to je najmjerodavnije tijelo po pitanju PDV-a, koje je prethodno zatražilo i očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, što se također vidi iz odgovora koji smo primili - upozorava Avar, napominjući da su postojeće odluke provjerene tijekom inspekcijskog nadzora provedenog prošle godine.

S obzirom na to, odbacuje tumačenja prema kojima na računima za komunalni otpad treba stajati samo jedna stopa PDV-a, i to od 13 posto, kao što smo iščitali iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojeg smo ranije objavili.

- Ako su propisi jasni, a trebali bi biti, onda ne bi se trebalo događati da ih svatko tumači kako želi, pri čemu neki, očigledno, postupaju populistički. Zato bismo i mi voljeli da se ovo pitanje uredi jer se nekima čini da mi radimo mimo propisa ili da ne bismo htjeli da i naši računi budu niži, što nikako nije tako - veli Avar, koji se nada da će se ova situacija srediti kako ne bi bila povod nezadovoljstvu ili prosvjedima.

pdv_otpa_porezna_2.jpg

Označeno u