Raste broj oboljelih: 19 novih slučajeva, u Hrvatskoj ukupno 254 zaraženih koronavirusom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Raste broj oboljelih: 19 novih slučajeva, u Hrvatskoj ukupno 254 zaraženih koronavirusom

IHR/Varaždinske vijesti | 22.3.2020. u 16:56h | Objavljeno u Aktualno

- Imamo 254 zaražena, što je značajno povećanje od jutros. Socijalna distanca nas spašava, čini više zdravima, nego bolestima.  Dogovorili smo da će svi oni sugrađani čiji su stanovi i kuće oštećeni od potresa biti smješteni u studentski dom na Cvjetnom, koji je ispražnjen. Molim vas da 0800 8805 javite se ako nemate smještaj, nakon čega će se organizirati smještaj, a imamo još nekoliko alternativnih lokacija – rekao je na redovitoj konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite premijer Andrej Plenković.

Zamolio je građane da vode računa o tome  da netko ne nastrada od posljedica urušenih krovova i dimnjaka.

- Narednih dana snimit ćemo dronovima iz zraka situaciju kako bismo dobili realnu sliku svega što prijeti.  Sada  su osobna disciplina i društvena odgovornost svakog od nas najvažnija. Budite oprezni s obzirom na hladno vrijeme, očekujemo od vas da budete doma, ali budite oprezni.  Nemojte zaboraviti koronavirus, ne smijemo si dopustiti scene iz Italije – poručio je Plenković.  

Voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako je od jutra zabilježeno 30-ak potresa, a jedan se osjetio i dok su bili na sastanku.

- Hoće li biti jačeg potresa ne možemo nikako predvidjeti – istaknula je voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

Ministar Vili Beroš izvijestio je kako nije došlo do većih oštećenja u zdravstvenim ustanova te većina funkcionira na zadovoljavajući način.

- Medicinsko osoblje polako se vraća u bolnice nakon provjere statike od strane stručnjaka, bolesnici se vraćaju  Imamo dva novorođena djeteta, a novorođenčad je adekvatno zbrinuta u KB Dubrava – poručio je.

U odnosu na jutros u Hrvatskoj je 19 novooboljelih te se nalazimo u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje, upozorio je Beroš.  

- Držimo distancu od rubova zgrada, ali i jedni od drugih – rekao je.

Načelnik Nacionalnog stožer a Civilne zaštite istaknuo je kako je sustav angažirao 2500 ljudi koji su izašli na ulice i obavili posao.

- Nosimo se s dvije krize, jedna je predvidiva, druga ne. Svi potresi koji su uslijedili su očekivani, no nadamo se da će biti manjeg intenziteta. Svi, i hrvatska vojska i policija bit će na visini zadatka kao i dosad – poručio je.

Označeno u